Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание

...
Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание
Коментари Харесай

Комисията по вътрешна сигурност подкрепи промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред към Народното събрание поддържа на първо гласоподаване промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари. Вносител е Министерският съвет.

 

В претекстовете на законопроекта се показва, че с част от измененията се предлага да бъдат включени нови категории задължени субекти, които по занимание дават услуги за прекачване или обмяна на виртуални активи, услуги по запазване на виртуални активи и ръководство на такива, позволяващо реализирането на надзор върху активите и услуги, свързани с обществено предложение на виртуални активи, лицата, които по занимание дават достъп до депозитни касети в публични трезори, когато същите не попадат в обсега на член 4, т. 1 от закона, както и представителите по член 22 от Закона за пощенските услуги на лицензирани пощенски оператори, предоставящи пощенски парични преводи.

 

Предвидено е вписването в обществен указател към Национална агенция за приходите да бъде изискване за осъществяване на действия по занимание за даване на услуги за обмяна сред виртуални валути и приети валути без златно покритие, даване на услуги за прекачване или обмяна на виртуални активи, услуги по запазване на виртуални активи и ръководство на такива, позволяващо реализирането на надзор върху активите и услуги, свързани с обществено предложение на виртуални активи, както и за осъществяване на активност на доставчиците на портфейли, които оферират попечителски услуги.

 

Промените се постановат, откакто на 18 май 2022 година в границите на 63-ото Пленарно съвещание на Комитета на специалистите за оценка на ограниченията против изпирането на пари (Комитета MONEYVAL) към Съвета на Европа в Страсбург, Франция, е признат Доклад за България от Пети оценителен кръг. Извършената оценка, обхващаща интервала от 1 януари 2014 година до 17 септември 2021 година, се основава на Международните стандарти за битка с изпирането на пари, финансирането на тероризма и на пролиферацията (40-те Препоръки на FATF/Препоръките на FATF ) от 2012 година и Методологията за оценка на техническото сходство с Препоръките на FATF и успеваемостта на системата за предварителна защита и противопоставяне на изпирането на пари и финансирането на тероризма (Методологията на FATF) от 2013 година, както и на Процедурните правила за осъществяване на Пети оценителен кръг на Комитета MONEYVAL във връзка с предварителната защита и противодействието на изпирането на пари и финансирането на тероризма. 

 

В резултат на признатия отчет за България се ползва най-тежката процедура за мониторинг на Комитета MONEYVAL – „ Процедура на засилен мониторинг ”. Същевременно е почнала и Процедурата на FATF за наблюдаване, реализирано от група в границите на FATF. Предвид нуждата от предприемане на дейности за адресиране на откритите недостатъци по линия на техническо сходство и по линия на успеваемостта Министерският съвет утвърди План за осъществяване на предложените дейности. Сред ограниченията, планувани в проекта, са и такива, свързани с правенето на оферти за изменение и допълнение на превантивното законодателство против изпирането на пари и финансирането на тероризма.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР