Комисията по труда и социалната политика одобри предложението на ГЕРБ

...
Комисията по труда и социалната политика одобри предложението на ГЕРБ
Коментари Харесай

Хиляди пенсионери затаиха дъх: Депутатите решиха за великденските добавки към пенсиите

Комисията по труда и обществената политика утвърди предлагането на ГЕРБ и Движение за права и свободи да има великденски добавки за пенсионерите.
„ За “ предлагането на първо четене гласоподаваха 13 депутати, „ срещу “ – 0 и „ въздържали се “ – 5, с което то бе признато. Окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала.
Измененията бяха заложени в бюджета на Държавното публично обезпечаване, като задачата е пенсионерите под линията на беднотия, е да получат еднократна добавка в размер на 75 лева за Великден.
Добавката ще засегне 534 хиляди пенсионери, чиито пенсии са до 526 лева
Социална комисия прегледа и предлагането на „ Възраждане “, с което се предлага 100 лева великденска добавка за всички пенсионери, само че то бе отхвърлено с 6 гласа „ за “, 1 „ срещу “ и 11 „ въздържали се “.
В рамките на дебата Георги Ганев от ПП-ДБ съобщи, че не е съперник на добавките, стига българският поданик да е подготвен да си го разреши.
По думите му добавки би трябвало да бъдат давани на всички хора, които са небогати, а освен на някои. Според него обаче добавките, които оферират ГЕРБ, не дават отговор на този принцип.
Отговорът на обществения министър Той разяснява, че включването на голям брой заплащания в бюджета на Национален осигурителен институт, които не са зародили въз основа на осигурителни връзки, е неправилна политика.
„ Тези заплащания би трябвало да бъдат отделени и да се водят вярно като обществена политика и обществено подкрепяне “, разяснява Ганев. Колегата му Искрен Арабаджиев счита, че се опълчват едни пенсионери на други. Той обърна внимание, че по времето на кабинета „ Петков “, е открит най-елегантният метод, като са се нараснали пенсиите.
Георги Гьоков разгласи, че Българска социалистическа партия ще поддържа предложенията за великденски добавки. Той прикани ПП-ДБ да са малко по-коректни към обстановката.
„ С вашия мандат беше, само че не участвахте единствено вие. Сега отново сте с вашия мандат, само че не правихте такива работи “, сподели Гьоков, представен от Блиц.
Преди ден финансовият министър в оставка Асен Василев се разгласи срещу великденските добавки за пенсионерите и прикани Народното събрание да не се заиграва с популизъм.
„ Деленето на пенсионери, раздаването на пари безпринципно, без да са финансирани в бюджета, е извънредно порочна процедура, която се употребява, с цел да може пенсиите да се държат ниски, ние желаеме пенсиите да се усилват “, безапелационен беше Василев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР