Комисията по транспорт към Столичния общински съвет одобри връщането на

...
Комисията по транспорт към Столичния общински съвет одобри връщането на
Коментари Харесай

Връщат картата за една линия в градския транспорт и метрото в София

Комисията по превоз към Столичния общински съвет утвърди връщането на картата за една градска линия за наземен превоз и метро.

На съвещанието през вчерашния ден общинските съветници одобриха редица оферти за облекчение на столичани при пътуването им в градския превоз, предоставяне на нови благоприятни условия за напредване и удобства за притежателите на електрически автомобили, оповестиха от Столичния общински съвет.

Бе утвърден отчетът на Георги Георгиев и Грети Стефанова по отношение на промени в Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община, с които се възвръща продажбата на транспортния документ карта за една линия наземен превоз и метро за всички пасажери по постоянна и преференциална цена (ученици, студенти, пенсионери, докторанти).

Предложението може да влезне в действие 15 март, откакто бъде гласувано от СОС в четвъртък.

Комисията гласоподава и промени в транспортната разпоредба, с които се обезпечава приложението на Постановление № 10/25.01.2023 година на Министерския съвет по отношение на обезщетения на цените на транспортните документи. С препоръчаните промени се понижава цената на картите за възпитаници и студенти от 20,00 лева на 15,00 лева, а на докторанти от 35,00 лева на 15,00 лева за интервала от 01.02.2023 година до 31.12.2023 година

Позволява се също по този начин и безплатното пътешестване на деца от 7 до 10-годишна възраст в градския превоз. За интервала от 01.02.23 година до 31.12.23 година цената на годишната карта за всички линии е 180,00 лева

Въвеждат се и облекчения за притежателите на електрически автомобили, като отпада условието за издаване на стикер за гратис паркиране. Издаденият им от КАТ зелен регистрационен номер към този момент ще бъде задоволително изискване за гратис паркиране на територията на Столична община. За към този момент записаните електрически коли не е наложителна подмяната на регистрационните номера и за тях се резервира досегашната процедура и се дава опция за подаване на заявление в ЦГМ за регистриране в указател.

По предложение на Карлос Контрера, Зафир Зарков и зам.–кмета Дончо Барбалов се планува разкриване на нова автобусна линия за довеждащ превоз през кв. Манастирски ливади, Павлово до трамвайно ухо Бъкстон. Автобусите по нея ще стартират да се движат от средата на март и ще стопират на част от главните спирки на градския превоз в регионите, както и на още 40 точки за прекъсване, слизане и качване по стремежи на пасажерите като поръчки ще се вършат чрез преднамерено приложение или посредством индикация на водача. Автобусите ще се движат всеки ден от 6,30 до 22,10 ч. в период на придвижване от 16 до 18 минути. Ще могат да се употребяват с всички транспортни документи.

Подготвено е и съглашение за съдействие сред Столична община, „ Столичен автотранспорт “ ЕАД, „ Столичен електротранспорт “ ЕАД, „ Метрополитен “ ЕАД, „ Център за градска подвижност “ ЕАД и обществени сътрудници, в което се планува нарастване на главните трудови хонорари на работещите в общинските транспортни сдружения със 150 лв. считано от 01.03.2023 година и със 150 лв. от 01.09.2023 година

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР