В Москва се състоя петата инагурация на Владимир Путин. Въпреки

...
В Москва се състоя петата инагурация на Владимир Путин. Въпреки
Коментари Харесай

Инагурацията на Путин. Какво остана зад кадър?

В Москва се състоя петата инагурация на Владимир Путин. Въпреки че церемонията беше авансово написана до най-малкия подробност, този път имаше някои особености.

Подготовка

Първите посетители дойдоха в Големия Кремълски замък няколко часа по-рано. Слизаха бързо от рейса. Не единствено поради студа: те желаеха да заемат места на първите редове.

За някои обаче имаше обособени зони. Например за представителите на непознати посолства. Включително на вражески настроени страни - макар че мнозина там бойкотираха откриването. Въпреки това, да вземем за пример, френският дипломат въпреки всичко получи зелена светлина от Париж. А немското издание „ Шпигел “ заяви за ерес в Европа поради наличието на нейни дипломати на церемонията.

Но, както означи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, церемонията е най-вече за руснаци. И задграничните медии не можаха да подценен събитието: предаванията онлайн бяха излъчени до целия свят.

На церемонията участваха членовете на кабинета на министрите, които през днешния ден подават оставка, депутатите от Държавната дума и сенаторите от Съвета на федерацията, ръководителите на президентската администрация, съдии от Конституционния съд, други държавни чиновници, публични и религиозни дейци. Имаше и естрадни звезди. Всички авансово са минали проби за ковид.

Също по този начин в Кремъл пристигнаха участници в СВО и родственици на тези, които в този момент са на фронта.

За първи път на церемонията е поканено дете - деветгодишната Райсат Акипова от Дагестан. През 2023 година тя не съумя да се срещне с Путин по време на президентско посещаване в Дербент и била доста смутена. В отговор президентът ѝ устрои обиколка из Кремъл. Поканени бяха и децата на починалите герои от СВО.

Общо - съвсем 2600 посетители. Мнозина получиха сувенири авансово: с лична покана бяха изпратени възпоменателна сребърна монета и пощенска марка. В деня на откриването тази марка беше пусната в продажба: всеки може да я закупи за 29 рубли.

Нови лимузини и мотоциклети

Гостите разгледаха залите, през които трябваше да премине президентът. Все още им беше разрешено да вършат селфита и да записват видеоклипове - само че единствено преди началото на церемонията.

Основната локация е Андреевската зала, където към този момент завърши подготовката на оркестъра. Имаше и „ нюанси “ - Песков предизвести за тях. Специално за церемонията беше направен обновен образец на Конституцията, като се вземат поради промените, признати вследствие на плебисцита през 2020 година

Петнадесет минути преди обяд се появиха бойци от Президентския полк. Те сложиха на подиума копие от главния закон на Русия и президентския знак - надлежно от дясната и лявата ръка. След това там се качиха ръководителите на двете камари на Федералното заседание и на Конституционния съд.

След това Владимир Путин се насочи от кабинета си в Първи корпус на Кремъл към Андреевската зала на БКД. Предстоеше му малко пътешестване с кортежа. Тази година за него беше оборудван освежен модел на съветската лимузина „ Аурус “. За първи път в кортежа се включиха и електрически мотоциклети от същата марка.

Призив към всички “

Точно в 12:00 часа Путин влезе в зала " Свети Георги ". Той беше посрещнат с овации. Държавният глава поздрави персонално някои посетители, да вземем за пример известния детски доктор Леонид Рошал.

На трибуната той постави клетва: „ При практикуване на пълномощията на президента на Руската федерация се кълна да уважавам и пазя правата и свободите на индивида и жителя, да съблюдавам и пазя Конституцията на Руската федерация, да пазя суверенитета и независимостта, сигурността и целостта на страната, с цел да служи правилно на народа. ”

Председателят на Конституционния съд разгласи, че Путин е встъпил в служба като президент на Русия. Прозвуча националният химн. Знамето на президента се издигна над купола на президентската резиденция в Кремъл.

Тогава Путин взе думата. Той благодари на всички руснаци, тези, които в този момент се борят за Отечеството, новите райони, които съумяха да защитят своя исторически избор. Той подсети, че сме подготвени за разговор със Запада, само че зависи от тези страни. Русия, дружно със своите сътрудници, ще продължи своя курс към основаване на нов многополюсен свят.

Президентът повтори това, което сподели в обръщението си към Федералното заседание: героите на нашето време, участниците в СВО, би трябвало да играят най-важната роля в живота на страната и да заемат високи постове. Той даде обещание да направи всичко допустимо руснаците, които са потвърдили своята преданост към родината си, да заемат водещи позиции в политиката и стопанската система.

„ Днес сме виновни пред нашата хилядолетна история “, акцентира Путин. Нашите предшественици са постигнали триумфи, които към момента ни въодушевяват през днешния ден. И в този момент Русия решително гледа напред. „ Заедно ще победим! “ - приключи президентът.

След обичайния артилерийски залп Путин одобри парада на Катедралния площад: 7 май е Ден на президентския полк.

Следващата част от събитието е може би най-личната. В Благовещенската катедрала патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отслужи молебен и благослови президента „ да служи на Отечеството “.

Но нещата очевидно не свършиха и дотук. Както сподели Песков, президентът може да номинира нов ръководител на държавното управление в Държавната дума още през днешния ден.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3716Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед4103Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираКоментарен Поглед14205Д-р Румен Петков: Посещението на Си Дзинпин в Европа: Скритите посланияКоментарен Поглед6802Проф. Боян Дуранкев: Перспектива пред Европа: прозрение във философията на актуален Китай и взаимно обмисляне на общото ни бъдещеАлтернативен Поглед12620Нова епоха, нова вероятност за развиване /Дискусия по отношение на визитата на Си Дзинпин в Европа/Алтернативен Поглед93020Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед77195Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед76173„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦА </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР