Комисията по правни въпроси към Европейския парламент отхвърли кандидатурата на

...
Комисията по правни въпроси към Европейския парламент отхвърли кандидатурата на
Коментари Харесай

Отхвърлиха румънката Рована Плумб за еврокомисар

Комисията по правни въпроси към Европейския парламент отхвърли кандидатурата на Румъния за комисар. Причините – номинираната Рована Плумб била в спор на ползи и имало несъгласие в декларацията й. Това оповестиха румънски медии.

Рована Плумб е била взела заем от 800 000 румънски леи (или 170 000 евро), които е превела на Социалдемократическата партия, с цел да финансира акцията за европейските избори.

Комисията е решила, че в това има спор на ползи и Плумб не може да заеме поста европейски комисар на превоза и е поискала от новия ръководител на Европейска комисия да откри решение, тъй като това се случва за първи път, оповестява G4media.ro.

Решението на Комисията е взето след второ чуване през днешния ден, на което трябваше да се изяснят несъответствията в имуществените заявления на Плумб, предоставени в Румъния и Брюксел. По време на чуването са участвали 23 членове на Комисията, 15 са дали своят вот срещу нейното назначение за еврокомисар, 6 са дали своят вот „ за “ и 2 са се въздаржали.

Така, още преди да стартират излушванията на претендентите в отрасловите комисии на Екологичен потенциал, новоизбраният ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен ще би трябвало да пренареди състава на бъдещата комисия.

Освен румънската, под въпрос са и кандидатурите на още осем страни, измежду които Унгария и Полша. Техните заявления за спор на ползи също оставят отворени въпроси.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР