Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския

...
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския
Коментари Харесай

Емил Радев: С нови правила за достъп до финансова информация ЕС подпомага борбата срещу тежките престъпления

Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент одобри с огромно болшинство преговорната позиция, направена от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, по отношение на предлагането за инструкция за определяне на правила, с които да се улесни потреблението на финансова и друга информация за предотвратяването, разкриването, следствието или наказателното гонене на избрани закононарушения.

Мандатът за договаряния бе подсилен с 29 гласа, като самите тристранни договаряния със Съвета и Европейската комисия се чака да стартират идната седмица в Страсбург.

Финансовата информация може да помогне на правоохранителните и правоприлагащите органи да предотвратят, разкрият, проверяват или наказателно преследват съществени закононарушения, в това число и тероризъм. Новите правила, признати от Европейския парламент, целят да подобрят достъпа на тези органи до финансова информация, както и да улеснят обмена на информация сред звената за финансово разузнаване в границите на Европейския съюз.

Позицията, направена от Емил Радев, ще улесни достъпа на способените органи до банкова информация, с цел да могат да засекат в кои банки имат сметки нарушителите. Освен това, ще бъде усъвършенстван обменът на информация сред звената за финансово разузнаване и способените органи. Не на последно място се плануват съответни периоди за реализиране на този продан, тъй че да се подсигурява навременното даване на нужната информация.

„ Борбата против сериозната престъпност постоянно зависи от навременното даване на информация и до какъв брой добре правоохранителните и правораздавателните органи схващат финансовите потоци.

Поради тази причина ние би трябвало да засилим съдействието сред звената за финансово разузнаване и способените управляващи, като в това време бъде обезпечена тяхната оперативна самостоятелност и автономност ”, разяснява след гласуването Емил Радев, докладчик и договарящ от страна на Екологичен потенциал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР