Комисията по енергетиката в Народното събрание прие промени в Закона

...
Комисията по енергетиката в Народното събрание прие промени в Закона
Коментари Харесай

Енергийната комисия в НС прие промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, свързани с Лукойл

Комисията по енергетиката в Народното събрание одобри промени в Закона за запасите от петрол и нефтопродукти. Един от вносителите на законопроекта и ръководител на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев от " ГЕРБ-СДС " изясни, че законопроектът поправя, съгласно него, неточност на Народното събрание от преди няколко седмици, която дава монополно състояние на " Лукойл " на пазара на горива в страната, предава Българска телеграфна агенция.

" Изискването за 100% предпазване в запасите в страната, не е условие по инструкция ", посочи Добрев. Той напомни, че в решението на Народното събрание се трансформира съществуващия режим 50 % от горивата да бъдат съхранени в страната, а другите 50 на 100 в чужбина. Освен това смяната, която е призната от Народното събрание, се прави със задна дата, тъй като интервалът на предпазване е от 1 юли актуалната година до 1 юли следващата година, като към този момент условието е 100 % от горивата да бъдат съхранени в България.

Добрев добави, че по този метод ретроактивно се кара бизнесът да промени модела, по който да съхранява горива и да го прави от 1 юли със задна дата, като 100 % от съхранените горива да са в страната. Затова той предлага да се анулира условието 100 % от горивата да се съхраняват в България и да се върне остарелият режим - 50 % от горивата да бъдат съхранени в страната, а другите 50 на 100 в чужбина. Именно този режим е съществувал до преди няколко седмици. Освен това се предлага от идващия интервал за предпазване - от 1 юли 2024 година, да намалее още повече процентът, тъй като директивата разрешава съхраняваните в страната горива да бъдат 30 %, а тези в чужбина 70 на 100. " Смятаме, че това ще насърчи конкуренцията в бранша и ще докара по-добри цени на горивата в бензиностанциите ", посочи Делян Добрев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР