Комисията по енергетика в парламента прие либерализацията на пазара на

...
Комисията по енергетика в парламента прие либерализацията на пазара на
Коментари Харесай

Глътка въздух: Отлагат либерализацията на пазара на ток с година

Комисията по енергетика в Народното събрание одобри либерализацията на пазара на ток да бъде отсрочена с една година и да влезе в действие от 1 юли 2025 година, съобщи " Фокус ".

Припомняме, че през есента на предходната година депутатите взеха решение либерализацията да влезе в действие от 1 юли 2024 година. Тя е и част от пакета задължения, които страната ни би трябвало да извърши по Плана за възобновяване и резистентност, с цел да може страната да ни да получи втория транш европейски средства.

В края на март от Българска социалистическа партия внесоха законопроект, с който пожелаха промяната да бъде отсрочена с една година. Основният претекст за това бе, че нямало обезпечени средства във фонда " Сигурност на електроенергийната система “.

Освен това в позицията на левицата се показва, че

в случай че промяната стане факт тази година, тя би имала тежки обществени последици.

Днес законопроекти за промени на Закона за енергетиката бяха импортирани от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, както и от Има Такъв Народ, които предложиха близки до претекстовете на Българска социалистическа партия.

И четирите партии упорстват за смяна на датата за влизане на мощ на мярката.

В последна сметка и трите законопроекта (бел. от ред. - на Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, ГЕРБ-СДС) бяха признати с 15 гласа 15 " за “.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев акцентира, че законопроектите не целят анулация на промяната, като тя би трябвало да влезе мощ от 31 декември 2025 година.

При дебатите

Радослав Рибарски от ПП-ДБ съобщи, че не схваща какво постанова отлагането на промяната на електроенергийния пазар у нас.

Той предизвести, че това би могло да забави заплащането по ПВУ

Делян Добрев сподели, че либерализацията за семействата остава след 31 декември 2025 година. Той добави, че второто заплащане по ПВУ е трябвало да бъде получено през ноември 2023 година, само че това не се е случило.

Той сподели още, че ПП-ДБ е трябвало да договорят по-добра последна дата за осъществяването на либерализацията като да вземем за пример 2027 или 2028 година.

Рамадан Аталай съобщи, че още през октомври от Движение за права и свободи обяснявали, че

промяната няма по какъв начин да се случи по този метод.

По думите му към този миг нямало никаква изясненост по какъв начин да се реализира преходът след 1 юли. Той акцентира, че би трябвало да се създадат нужните законодателни промени, с цел да може производителите на едро да се приготвят за промяната.

Председателят на КЕВР Иван Иванов разяснява, че комисията към този момент е създала всички наредби, които са били сложени след последните законодателни промени. Той предизвести, че при отсрочване на либерализацията към този момент са били готови всички стъпки по законовия ред.  

" Действително сега няма подготвеност за въвеждане на либерализацията що се касае до битовите консуматори “,

съобщи Иванов.

Той предизвести, че нотификация за либерализация може да бъде получена от Европейска комисия единствено в случай че се дефинира понятието за енергийна беднотия.

Според Иванов връщането към модела НЕК да бъде публичен снабдител, ще изисква най-малко 3-месечен период.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР