Комисията не дава съгласие на фирмата да извърши подмяната на

...
Комисията не дава съгласие на фирмата да извърши подмяната на
Коментари Харесай

ЦИК опроверга „Сиела“: Имаме 982 машини в резерва

Комисията не дава единодушие на компанията да извърши подмяната на принтери
Заради слаба интензивност понижават броя на техниката за балотажа зад граница

За втория тур пускат 11 855 бройки

Мистериозно импортираните близо 600 машини за гласоподаване от “Сиела Норма” се оказаха ненужни за изборите ни. А най-резонният въпрос, за какво техниката цъфна по частни хранилища броени дни преди изборите на 14 ноември към момента няма отговор.

Че ЦИК разполага с задоволително машини за гласоподаване разгласи първо представителят на Комисията Росица Матева, която съобщи, че аварийните устройства са към 900.

“Труд” сложи въпроса на зам.-председателите на ЦИК Емил Войнов и Димитър Димитров, какъв брой излиза броя аварийните машини по трите контракта със “Сиела Норма”.

“По трите контракта със Сиела Норма имаме доставени 12 837 машини. За втория тур на изборите са нужни 11 855 машини - общо за секциите в и отвън страната. Имаме още 416 машини, които останаха отвън страната от първия тур. Стават общо 12 271”, изясни Емил Войнов.

Всъщност, имаме 982 машини, които са свободни, сподели по този мотив и зам.-председателят Димитър Димитров.
Така се оказа, че всички пояснения от “Сиела Норма” за спомагателния импорт на машини-фантоми, които сякаш бяха за демонстрации в Албания и Грузия, а след това се оказаха за аварийни елементи, бяха опровергани от членовете на ЦИК.

Централната изборна комисия реши да понижи броя машини в секциите зад граница, защото на изборите на 14 ноември в някои от тях са дали своят вот доста малко българи. Освен това ЦИК е приела решение, с което не дава единодушие до 23 ноември т. година на компанията - снабдител Сиела Норма да извърши подмяната и внасянето на 60 броя принтери в склада на “Карго Партнер”, където се съхраняват машините за гласоподаване. За гласуването на изборите в неделя ще се употребяват единствено наличните в склада машини, благосъстоятелност на страната, реши още ЦИК.

Информацията идва на фона на предписание №8932 на Административен съд - София, с което се споделя, че фактическото задържане на довнесените от “Сиела Норма” машини през предходната седмица би трябвало да бъдат “освободени” от фактическото задържане. Въпреки това от ЦИК няма да разрешат използването на фантомната техника за балотажа.

От устройствата 286 броя са раздадени по районните изборни комисии за разяснителната акция, те са с демо версии и в “Сиела Норма” имат към този момент инструкции да отидат и да приберат тези машини. “В ЦИК има също 29 машини, които бяхме дали на политическите партии за разяснителна акция, тях също ще върнем в склада. И още 3-4 машини са в ДАЕУ за определяне на съответствие”, означи Войнов.

Междувременно говорителката на ЦИК Росица Матева изясни, че при вероятно разминаване на протоколите и броя на разписките ще e зачете законът.

“Изборният кодекс е безапелационен - резултат се открива от протокола, като водещ е записаният глас в машината”, сподели Росица Матева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР