Комисия в Камарата на депутатите на Бразилия одобри подкрепен от

...
Комисия в Камарата на депутатите на Бразилия одобри подкрепен от
Коментари Харесай

Крайната десница в Бразилия иска да забрани еднополовите бракове

Комисия в Камарата на депутатите на Бразилия утвърди подсилен от крайната десница законопроект, който предлага да се постави завършек на еднополовите бракове, макар че те са законно приети от 2011 година, съобщи испанската новинарска организация ЕФЕ, представена от Българска телеграфна агенция.

Предстои текстът да бъде разискван от две други комисии, по-късно - от пленарната сесия на депутатите, и в случай че бъде подсилен от болшинството, ще продължи към Сената.

Комисията, доминирана от представители на крайната десница, близки до някогашния президент Жаир Болсонаро (2019-2022 г.), утвърди плана с дванайсет гласа " за " и пет " срещу ". 

Гласуването беше взето след натоварен спор, изпълнен с религиозни препратки, макар съпротивата на прогресивните представители, близка до президента Луиз Инасио Лула да Силва.

Поддръжниците на самодейността избавиха план от 2007 година, който беше блокиран, като твърдяха, че е минал през Народното събрание преди съдът да признае гражданските бракове сред лица от един и същи пол.

Заседанието беше белязано и от митинги на групи от ЛГБТ+ общността пред вратите на заседателната зала на депутатите, които осъдиха противоконституционността на предлагането.

Еднополовият брак беше приет от Върховния съд през 2011 година като пълноправен на този сред мъж и жена. През 2013 година Националният съвет по правораздаване реши, че той би трябвало да бъде осъществен във всички цивилен регистри в страната.

По публични данни от този момент в Бразилия са подписани към 80 000 еднополови брака, чиито права и признание ще бъдат застрашени, в случай че планът бъде утвърден от Камарата на депутатите, а по-късно - и от Сената.

Правителството на Лула предизвести, че ще наложи несъгласие на законопроекта. Това обаче единствено ще го върне в законодателните камари за ново разискване.

Депутатът Франсиско да Силва, евангелски свещеник, който е докладчик по плана, съобщи, че правосъдната власт " узурпира отговорности и пълномощия, които принадлежат на Народното събрание ".

Според Да Силва, който принадлежи към Либералната партия, на която Болсонаро е почетен ръководител, " тези решения са имали идеологически цели и изопачават волята на народа, изразена посредством законно определените му представители ".

Той също по този начин съобщи, че " разрешаването на хомосексуалните бракове е отказване на метода, по който се раждат човешките същества, и офанзива против самото битие на човешкия тип ".

Тези причини бяха отхвърлени от социалистката Ерика Илтон, един от двамата транссексуални депутати в бразилския конгрес, която осъди тоталитарния, недемократичен и хомофобски темперамент на плана, който нарушава човешките права и самостоятелното достолепие, залегнали в Конституцията на страната. 

(Тази вест се популяризира по съглашение сред Българска телеграфна агенция и испанската организация ЕФЕ)
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР