Комисия от седем общински съветници ще оценява кандидатите за омбудсман

...
Комисия от седем общински съветници ще оценява кандидатите за омбудсман
Коментари Харесай

Седем съветници изпитват кандидатите за омбудсман на Пловдив

Комисия от седем общински съветници ще прави оценка претендентите за омбудсман на състезанието, който ще бъде разгласен до 30 септември. Старейшините бяха определени на последната сесия на локалния парламент. Това са Ангел Славов (ГЕРБ), Евелин Парасков (Съюз за Пловдив), Стефан Послийски (ВМРО), Добромира Тошева (БСП), Румяна Толова (Кауза Пловдив), Таня Георгиева (ЗС „ Александър Стамболийски”) и Стефан Аксиев (Воля).

За длъжността се изисква наложително висше обучение. По закон публичният медиатор няма право да бъде член на партия, да съвместява поста с работа в общинска и държавна администрация, да взе участие в профсъюз и в ръководство на търговски сдружения. Основната заплата на публичен медиатор е съвсем 1600 лв., в случай че локалният парламент не реши друго.

Кандидатите би трябвало да показват идея за посредническата активност сред жители, разнообразни организации и институции, най-много Общината, а на събеседването да я отбрани. Добре е да има необятни знания, в това число и правна просвета, тъй като сигналите се отнасят до всички сфери на живота.

Борислав Стаматов, който от пет години краткотрайно извършва длъжността, макар че беше спечелил състезанието, към този момент не е решил дали да кандидатства. Изчаквам да бъде оповестена датата и тогава ще преценява, сподели омбудсманът. Сред претендентите е някогашната шефка на Общинския съвет Савина Петкова. Тя е умел правист, доста добре познава институциите, не членува в партия и е диалогична. За ръководител на локалния парламент беше определена през 2015 година с рекордно болшинство - 46 съветници от общо 51 я поддържаха. Освен нея се загатва и Петър Петров, някогашен кмет на „ Източен” и ексобластен шеф, само че той е член на ГЕРБ.

На състезанието през 2016 година имаше 17 претенденти. Въпросът е класираният преди всичко да получи нужната поддръжка в Общинския съвет, защото омбудсман се избира с най-малко две трети от гласовете, т.е. с 34.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР