Комисия от Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство към

...
Комисия от Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство към
Коментари Харесай

Възстановяват зида на къща “Христо Г. Данов“ със съгласуван с НИНКН проект

Комисия от Регионалния инспекторат за запазване на културното завещание към ГДКН на Министерство на културата и представители на регион " Централен " е изготвил инструкции за подсилване на подпорния дувар на къщата " Христо Г. Данов " на ул. " Митрополит Паисий ". Те са изпратени на кмета на Пловдив на 30 юни 2023 година На 23 октомври 2023 година от регион Централен е оповестена социална поръчка със период за подаване на документи 13 ноември 2023 година Това разгласи министърът на културата Кръстю Кръстев в Народното събрание по време на парламентарния надзор през днешния ден.
Прочетете още
" Подпорната стена не има статут на недвижима културна полезност. Той е обществена общинска благосъстоятелност, попада в обсега на " Старинен Пловдив " и се намира в предпазена територия. Предприети са всички дейности съгласно закона ", добави още той.

Междувременно в районната администрация процедурата е приключена и е определен реализатор на публичната поръчка „ Проектиране, авторски контрол, създаване, реорганизация, рехабилитация и ремонт на инфраструктурата в предпазените зони на територията на Район „ Централен ” - Община Пловдив ". За реализатор е посочена компанията „ ПИРС – Д “ ООД. Тя е на стойност 1 800 000 лева без Данък добавена стойност.

За ремонта би трябвало да бъде направен план, който да бъде координиран с Националния институт за недвижимо културно завещание.

" Най-вероятно зидът ще би трябвало да бъде пренареден още веднъж и да бъде извърнат наклонът му във вътрешността ", разяснява кметът на " Централен " Георги Стаменов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР