Комисия на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) посети украински

...
Комисия на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) посети украински
Коментари Харесай

Червеният кръст за първи път с достъп до пленени украински войници

Комисия на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) посети украински и съветски военнопленници. Посещението се е състояло предходната седмица, само че информацията е била публикувана едвам през днешния ден, оповестява Руската работа на Би Би Си.

Досега проруската администрация в окупираните територии в Източна Украйна възпрепятстваше достъпа на интернационалните наблюдаващи до местата, където са държани украински военнопленници - такива визити се характеризират като спорадични в изказване на МКЧК.

Все още не е ясно какво е подтикнало съветската страна да стартира съдействие.

Украйна в никакъв случай не се е намесвала в работата на интернационалните филантропични организации. Съобщава се, че представители на МКЧК са доставили филантропична помощ на пленниците от двете страни - артикули за персонална хигиена, одеяла, топли облекла и книги.

Освен това след посещението членовете на задачата са се свързали с роднините на всеки един покорен военнослужещ, който са посетили и са им описали обстановката.

Целта на Комитета на Червения кръст е да ревизира изискванията на задържане и отношение към военнопленниците, се споделя в известието.

МКЧК към момента не е коментирал обаче положението на военнопленниците. При предходни визити на съветски военнопленници от украинска страна комисията записва някои нарушавания.

До края на тази седмица е планувано още едно посещаване на украински военнопленници.

" Тези визити са значима стъпка напред в запазването на човечността в лицето на бруталния интернационален въоръжен спор. Въпреки че последните визити демонстрират значим прогрес, МКЧК би трябвало да получи безконтролен достъп до всички военнопленници постоянно и уединено, без значение къде са държани, " съобщи Миряна Столарич, президент на МКЧК.

Правото на Международния комитет на Червения кръст, като самостоятелна филантропична организация, постоянно да посещава местата за задържане на военнопленници, както и да беседва с тях в отсъствието на надзиратели, е предпазено от Третата Женевска спогодба, подписана както от Русия, по този начин и от Украйна.

По време на тази война обаче на интернационалните наблюдаващи постоянно беше отказван достъп до военнопленниците, а украинският президент Володимир Зеленски в предишното укори МКЧК за безучастие.

Припомняме, че напоследък един или два пъти седмично се извършава замяна на военнопленници от двете страни по предписание на паритетна основа. Последният подобен продан се състоя на 6 декември, когато воюващите страни размениха по 60 души.
ТЕМА преди 7 часа 7342 преди 21 часа 1486 преди 24 часа 1225
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР