Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел представи пред

...
Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел представи пред
Коментари Харесай

Мария Габриел представи първата за ЕС програма "Цифрова Европа"


Комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел показа пред публицисти целите на новата цифрова стратегия, която Европейски Съюз има за първи път в историята, вследствие на работата й в последните месеци. В новата многогодишна финансова рамка, показана през вчерашния ден от ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, са отделени 9 милиарда евро съответно за тази изцяло нова стратегия. Така средствата общо в цифровата област се усилват два пъти за идващия програмен интервал.

" С тази нова стратегия Европа изпраща мощен сигнал, че за нас цифровизацията е дълготраен приоритет, в основата на който стоят ползите на жителите и предприятията. С нея споделяме, че желаеме Европа да се върне като водач на международната сцена. Искаме цифровата промяна да е развой, който не изключва никого ", съобщи Мария Габриел.

Тя обясни в детайли петте съществени посоки в програмата.

По отношение на киберсигурността акцент ще бъде опазването на сериозната инфраструктура и центровете за подготвеност в региона на киберсигурността, като е основно да се ускори доверието на хората.

Инвестициите в суперкомпютри е различен приоритет и Европа е решена да възвърне водачеството си, като от няколко месеца упоритостите са подплатени финансово с 1 милиард евро. Целта е до 2023 година европейският суперкомпютър да стане факт, а България е районен водач по тематиката, съобщи Мария Габриел.

Третият показан от нея приоритет на новата стратегия " Цифрова Европа " са вложенията в изкуствен интелект. Тази свръхтехнология има капацитет да докара до близо 30% добавена стойност в европейската стопанска система. 

Следващият акцент са цифровите умения за напреднали, които стоят високо в дневния ред на Мария Габриел. Европа изпитва дефицит на такива експерти и би трябвало да създадем всичко допустимо да подкрепим цифровите умения на жителите, защото и в този момент липсват към 350 000 добре готови експерти в цифровата сфера.

Петата област на деяние е вложение в цифровизацията на обществената администрация.

Извън новата стратегия " Цифрова Европа ", българският еврокомисар способства с работата си за нарастване на средствата в спомагателни области от цифровия бранш. По механизма за свързване на Европа е заложено нарастване от 1 на 3 милиарда евро. " Това значи повече средства за цифрова инфраструктура, което ще спомогне за понижаване на съществуващите разлики сред градските и селските региони – 76% съгласуваност в градовете и под 40% в селските региони ", уточни българският еврокомисар.

Средствата за стратегия МЕДИА се усилват с 30%, с цел да доближат до 1,2 милиарда евро. Това е достижение, още повече на фона на договарянията по директивата по отношение на аудиовизуалните медийни услуги, които приключихме преди няколко дни с авансово политическо съглашение ", означи Мария Габриел.

Тя осведоми още, че това е най-големия бюджет за научни проучвания и нововъведения, в който всичко обвързвано с цифровата промяна е мощно показано. Увеличението в това направление е с над 2,5 млрд за цифровизацията.

" Ако би трябвало да направя обща сметка на бюджета, обвързван с цифровизацията – от научните проучвания, през новата стратегия " Цифрова Европа " до стратегия МЕДИА, и дружно с увеличените средства за Европейската организация за киберсигурност и Агенцията на европейските регулатори, стигаме до 96% нарастване на бюджета за цифровизация за програмния интервал 2012-2027. Това се случва за първи път и е доста мощен позитивен сигнал. Сега разгадавам на страните членки и Европейския парламент в идващите седмици и месеци, когато бъдат оповестени обособените регламенти, тази упоритост да влагаме повече средства да създадем цифровата промяна печеливша за стопанската система и обществото, да получи доста съответни измерения ", заключи българският еврокомисар Мария Габриел.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР