Комисар за аборигени предупреди, че Австралия рискува ново откраднато поколение,

...
Комисар за аборигени предупреди, че Австралия рискува ново откраднато поколение,
Коментари Харесай

Разделяне на деца от австралийски аборигени с „опустошителни темпове“: Комисар

Комисар за туземци предизвести, че Австралия рискува ново откраднато потомство, в случай че актуалните „ опустошителни темпове “ на деца от туземци, които се извеждат от фамилиите им, продължат.

Ейприл Лоури, южноавстралийският комисар по въпросите на децата и младежите от туземците, откри, че децата от туземците все по-често биват отделяни от фамилиите си, макар уговорките на държавното управление на щата да понижи разделянето на фамилиите. Ако актуалните трендове се запазят, отчетът откри, че „ броят на аборигенските деца, живеещи в грижи отвън дома, ще се усили с още 50 % през идващото десетилетие “.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Започва предварително гласоподаване на референдума за гласа на коренното население в Австралия Австралийският щат суспендира закона за правата на индивида, с цел да затвори повече деца Австралийските аборигенски деца пеят пътя си назад към езика Австралийски Референдум „ Глас на коренното население “: Какво би трябвало да знаете завършек на списъка

Разследване, водено от Lawrie, към този момент е изслушано от съвсем 1000 души, в това число аборигенски деца, фамилии и старейшини, както и хора, работещи в службите за протекция на детето и фамилна поддръжка.


Според прелиминарен отчет, оповестен във вторник, доста деца са споделили усеща на „ съмнение, горест и яд “, когато са разбрали, от време на време години по-късно, че са били отведени от домовете си, когато „ има един или повече членове на техните семейство или общественост, които биха могли да ги отгледат ”.

Въпреки уговорката на страната да подсигурява, че повече деца са настанявани в разширени фамилии или в техните лични общности, Лоури откри, че децата постоянно са били извеждани без подобаваща консултация със съответните локални организации на локалната общественост, изключително в районните региони на щата.

„ Културната еднаквост на детето се развива посредством връзка със фамилията, общността и страната “, сподели Лори. „ Семейството и културата са всичко “ и „ спирането единствено ще продължи цикъла на неравностойно състояние, беднотия и контузия “.

„ Едно от всеки две аборигенски деца [в Южна Австралия] е било обект на най-малко едно съобщение за протекция на детето през 2020-21 година, до момента в който за неаборигенските деца тези проценти са намалели до единствено едно на всеки 12 деца “, докладът е открит.

Междувременно специалисти на Организация на обединените нации по правата на коренното население понастоящем посещават Западна Австралия в отговор на сходни опасения там по отношение на отнемането на деца от туземци и поданици на островите в Торесовия проток от техните фамилии и общности.

Експертите на Организация на обединените нации бяха поканени в Западна Австралия от Съвета за фамилна сигурност и благоденствие Нунгар, организация, следена от туземци. Те ще посетят градовете Пърт, Олбъни и Джералдтън и се чака да изнесат отчет, когато 10-дневното им посещаване завърши на 10 октомври.

Откраднатото потомство се отнася за интервал от австралийската история, в който аборигенските деца са били отстранени от фамилиите си на „ систематични “ равнища, съгласно предварителния отчет на комисаря. Изчислено е, че сред 10 и 33 % от аборигенските деца са били отнети от фамилиите си по този метод сред 1910 и 1970 година

„ През 1997 година Народното събрание на Южна Австралия и през 2008 година австралийският парламент се извиниха на всички туземци за откраднатите генерации “, се отбелязва в отчета на комисаря.

В момента австралийците се готвят да гласоподават на референдум на 14 октомври дали да трансформират конституцията, с цел да включат в Народното събрание глас на туземците и жителите на островите от Торесовия проток.

Според най-новия отчет за превъзмогване на празнината от 2022 година, формалната актуализация на резултатите за туземците и жителите на островите от Торесовия проток, оправянето с предотвратимите неравенства ще изисква потребление на знанията и опита на коренното население.

„ Ние знаем, че с цел да се подобрят резултатите за туземците и жителите на островите от Торесовия пролив, е нужна широкомащабна систематична промяна и смяна на парадигмата в дизайна и осъществяването на политиката, с цел да се овластят в действителност туземците и жителите на островите от Торесовия проток “, се споделя в отчета.

За разлика от Нова Зеландия, Канада и Съединените щати, Австралия понастоящем няма никакви контракти със стотиците туземци и народи от Торесовия проток с непрекъснати култури, датиращи от колонизацията на Австралия с десетки хиляди години.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР