Коментарна статия на председателя на Републиканци за България Цветан ЦветановЦветан

...
Коментарна статия на председателя на Републиканци за България Цветан ЦветановЦветан
Коментари Харесай

Цветан Цветанов : Европа трябва да се обедини срещу Хизбула

Коментарна публикация на ръководителя на Републиканци за България Цветан Цветанов  Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа в американския ежедневник Тhe Washington Times за терористичната организация Хизбула

Рядко терористичните групи остават ненаказани, откакто спонсорират смъртоносни офанзиви в демократични юрисдикции, само че за жалост това е по този начин в Европейския съюз от 2012 година Същата година, по време на мандата ми като заместител министър-председател на България, атентатор-самоубиец умъртви пет израелци и един българин в терористична офанзива, при която бяха ранени още 35 почтени души край Бургас, на българското Черноморие.

Бързо следствие, подкрепено от Европол и Съединени американски щати разкри, че офанзивата е изпълнена от терористи с поддръжката на Хизбула. След като източникът на офанзивата стана прочут, София прикани Европейски Съюз да дефинира Хизбула като задгранична терористична организация – наказване, което би забранило на всеки член на Хизбула да влиза в Европейски Съюз и да има достъп до финансовата му система. По това време се смяташе, че Европейски Съюз сигурно ще накаже строго организацията, осъществяваща невъзмутими убийства в рамките на Съюза.

Но това не се случи. През 2013 година Европейски Съюз дефинира единствено военното крило на Хизбула като терористична организация и остави политическото управление на Хизбула, което управлява всички аспекти на организацията, в това число военните – ненаказано.
"Хизбула " се възползва от това „ опрощение “ и продължи да пере пари през европейската финансова система, както и да съхранява материали за произвеждане на бомби в целия континент.

За Хизбула континентална Европа се оказа спокойна сцена за бъдещи кръвопролития.

Европейците би трябвало освен да се усещат афектирани, че същата група, която тероризира жителите, дебне в техните страни, само че европейците би трябвало да се опасяват и от последствията на това безучастие. Заплахата от бъдещи кръвопролития няма по какъв начин да бъде по-ясна. За сигурността на европейците и чужденците, които обитават и посещават континента, Европейски Съюз би трябвало изцяло да забрани Хизбула.

Изглежда, че времето за такова решение е узряло. Миналата година Германия забрани "Хизбула ", откакто научи, че организацията складира на немска територия амониев нитрат – същият избухлив материал, употребен при атентата в Бургас. Литва и Словения също не разрешиха групата, а Естония забрани членове на Хизбула да влизат в страната.

Тези нови забрани са добре пристигнали и се надяваме да доведат до нови сходни забрани, само че е мъчно да се разбере за какво това е лишило толкоз време. Наричането на Хизбула с същинското ѝ име, такава каквато е тя - терористична организация – не е нова идея. Съединени американски щати дефинираха Хизбула за терористична група през 1997 година след години на гнет в Европа, в това число похищение на аероплан летящ за Рим, бомбен атентат против посолството на Израел в Лондон. След американското определение за Хизбула като терористична организация, като продължение на офанзивата в Бургас, Хизбула продължи със своите кръвопролития в Европа, в това число несполучлива офанзива в Кипър.

И по този начин, с това съществено обобщение на най-разнообразен по тип гнет, за какво държавите-членки на Европейски Съюз не са достигнали до единно мнение по повод определянето на Хизбула като терористична организация? Подобно на доста неща в Европа, когато другояче обикновено уравнение наподобява неразрешимо, човек би трябвало да вземе поради фактора Русия, с цел да откри правилния отговор.

Русия е измежду съдружниците на Хизбула, работили са дружно с терористичната група в Сирия, където сполучливо съумяха да стабилизират престъпния режим на Асад по време на гражданската война в тази страна. За да не се конфронтират с съветския президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През е може би единственото пояснение, за какво някои европейски държавни управления се опълчват на определянето на Хизбула като терористична организация. Тези съображения могат, за жалост, да обяснят за какво даже настоящето българско държавно управление резервира безмълвие във връзка офанзивата през 2012 година в Бургас.

Тези сили в Европа, които са работили против цялостната възбрана на Хизбула, би трябвало да си зададат въпроса дали краткосрочната облага от прегръщането с Путин е по-важно от предотвратяването на бъдещи терористични офанзиви в техните страни? Както сподели следствието на България през 2012 година, когато Хизбула убива цивилни, тя не съумява да скрие присъединяване си. Ако Хизбула направи опит за спомагателни офанзиви в Европа, тяхното присъединяване ще бъде разкрито и Путин няма да може да възвърне репутацията на страните, през които минават следите на Хизбула.

Забраните на Германия, Литва и Словения за Хизбула през 2020 година дават добра опция за осъществяване на това, което трябваше да се направи преди девет години. Изборът да се резервира актуалното хлабаво определение за Хизбула, вместо цялостна възбрана, която би затруднила осъществяването на терористични дейности в Европа, е еднакво на допускане на смъртоносна неточност. Грешка, която може обаче да бъде поправена с едно замахване на писалката и малко политическа храброст.

Цветан Цветанов  Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа е ръководител на Политическа партия „ Републиканци за България “, ръководител на Евро-атлантическия център за сигурност (EASC) в София, България и е бил вицепремиер и министър на вътрешните работи на Република България 2009-2013. През 2013 година 111 конгресмени на Съединени американски щати изпратиха благодарствено писмо до господин Цветанов за неговата роля по посочването на Хизбула като виновна за офанзивата през 2012 година против израелски жители в Бургас, България.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР