Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Какъв предизборен клип на Реджеп Ердоган пуснаха в социалните мрежи?

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.

Невероятно находчив избирателен клип е основан от пиарите на Ердоган и е ориентиран към консервативния електорат в Турция. Въображаемите създатели са от някаква компания, наречена " Алкохол " /рекламите на алкохол в Турция са забранени/. Те " популяризират " ново пиво, наречено " Нова ракия ". В клипа се приказва за отбелязването на 100-годишнината от основаването на турската република. Всъщност концепцията е да се види по какъв начин ще протекат празненствата на 15 май /ден след първия тур на изборите/, когато /ако/ Ердоган загуби. Пиарите му внушават по какъв начин ще се чества възможната победа на съперника му Кемал Кълъчдароглу  на президентските избори. 



Пресъздава се една компания в заведение, в центъра на която е възрастен мъж, който изумително наподобява на Фетхуллах Гюлен. В заведението се лее алкохол в обилие. На чашите е написано " Нова ракия ". 

Клипът включва подиуми, на които хора високо се питат „ по кое време ще пристигна този ден “, а други пък дават отговор „ ще честваме по този начин “.

Пресъздават се тържества, в които се виждат хора, които се чукат с чаши, цялостни с алкохолни питиета. Това става по улиците, градския превоз и други обществени места. Идеята е, че на всички места се лее алкохол.

След това следва сцена с хора, които честват пред вратите на авторитетния Босфорски университет. Идеята е да се напомни на консервативния електорат за конфликта преди повече от година сред студенти, които тогава злоупотребиха с ислямски знаци и полицията, която въдвори ред. Поводът тогава беше уволнението на ректора и отбраната му от студентите, което в пропагандният клип е забравено да бъде казано.  

По-късно в заведението влизат хомосексуалисти и те споделят: " Така ще честваме и ние. “ Вижда се и група младежи, която също се включва в тържествата, на брега на Темза. Презумпцията е, че Западът, олицетворяван от Англия, е трансфорат в чучело и е против Ердоган. 

В клипа също е включен и грамофон, на който се възпроизвежда " химна на Измир ".

Градът е бастион на алевитската общественост в Турция. Преди седмица Кемал Кълъчдароглу  излезе с клип, озаглавен " Аз съм алевия и съм набожен мохамеданин ". Той събра над 106 млн. гледания. Неговият съдружник Ахмет Давутоглу излезе със собствен клип, който назова " Аз съм сунит ", само че събра към 9 млн. гледания. 

Клипът приключва с изречението: „ Тази година ще сложим на всички места маса за пиянство, по случай 100 и повече годишнината от основаването на републиката ".

Клипът се популяризира в обществените мрежи.

https://twitter.com/i/status/1650689309564080130
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР