Коментар на писателя . Той е носител на много национални

...
Коментар на писателя . Той е носител на много национални
Коментари Харесай

Писателят Недялко Славов: Кукувичата прежда – политкоректността– приключи свободата на литуратурата

Коментар на писателя. Той е притежател на доста национални награди за лирика и прозаичност, измежду които Национална премия за лирика „ Иван Николов “ за сборника с поеми и стихотворения „ Мраморни години “, Национална премия за литература „ Христо Г. Данов “ за романите „ Фаустино “ и „ Камбаната “, Награда „ Хеликон “ за нова българска художествена прозаичност за романите „ 432 херца “ и „ Камбаната “, както и голям брой литературни номинации.

Политкоректността е измежду най-отвратителните и пагубни тематики, които вълнуват съвестта ми през последните години.

Зловещото й образувание, метастазите й, които сковават писателската ни общественост, са все по мъчителен и токсичен факт. По създание се денонсира самата концепция на литературата и се постановат послушни политкоректни текстове, оповестени за литература. В последната ми книга с есета „ Хълмът на Данов “ има едно, което ще повторя, тъй като няма по какъв начин да го дефинирам по тъкмо:

„ Четвърт век – сред 1990-та и 2015 година – бе последното време на свободната литература у нас. С появяването на кукувичата прежда – политкоректността– тя завърши. Идеологическото резе отново изщрака. “

Днес чета какво е споделил Салман Рушди, който никога не е измежду недолюбваните от демократичната литературна общественост писатели на запад. Дори в противен случай.

" Никога през живота ми свободата на словото и на мненията в западните страни не е била толкоз застрашена, както в тези времена “.

Какво повече да кажа.

Заглавието е на редактора
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР