Коментар на Калоян Стайков от Института за пазарна икономикаСлед две

...
Коментар на Калоян Стайков от Института за пазарна икономикаСлед две
Коментари Харесай

Бюджетните дефицити или какво става, когато светнат лампите и купонът свърши

Коментар на Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система

След две години на висок стопански напредък и преизпълнение на бюджетните цели държавното управление продължава да възнамерява бюджетни дефицити, макар положителните упования за икономическото развиване през идващите три години. Обясненията за това варират от нерешителност – разстройване на възможни претенции за спомагателни разноски, през опция за дискреционни разноски от държавното управление без глобата на Народно събрание – в случай че действителното осъществяване на бюджета е по-добро от заложеното, през мързел – продължение на остарялата политика, само че при нова икономическа конюнктура, та чак до неспособност – привързаност към политиката на дефицити.

Вероятно отговорът е по малко от всичко, само че водещият принцип продължава да бъде концентрирането на голяма дискреционна власт в ръководещите за всевъзможен тип непредвидени разноски с непрогледен темперамент и неразбираема успеваемост. Пример за това е безпроблемното утвърждение на близо 2 милиарда лева непредвидени разноски през 2016 година – за финансово застраховане на държавната стратегия за саниране и за покриване на разноските, свързани с арбитражното дело против НЕК. Тази година липсват такива непредвидени разноски, само че държавното управление е решително, че в последното тримесечие ще успее да изхарчи целия остатък от 2,4 милиарда лева, насъбран до края на октомври 2017 година

В известна степен държанието на ръководещите прилича това на държавното управление до 2008 година – залагане на консервативни прогнози за приходите, които се преизпълняват и стремително харчене на преизпълнението в края на годината. Има обаче и две съществени разлики. По-малката е, че в допълнение на горното актуалното държавно управление не извършва цялостния размер на плануваните си разноски, което разрешава в края на годината да се трансферират средства от финансови към настоящи разноски – заплати, прехрана, обществени заплащания, или да се вършат непредвидени разноски. По-голямата разлика е, че бюджетите до 2008 година се възнамеряват с остатък, до момента в който проектите в този момент са за дефицити, а по-доброто осъществяване на фискалните цели зависи напълно от преценката на държавното управление.

Това е проблем, тъй като бюджетните разноски са лишени от еластичност, без значение от осъществяването на приходите или развиването на стопанската система. Така да вземем за пример в интервала 2009-2011 година спадът на приходите, спрямо 2008 година, е към 2,5 милиарда лева приблизително на година, до момента в който разноските се усилват с към 1,1 милиарда лева приблизително на година, което води и до годишни дефицити от към 1,6 милиарда лева приблизително.

Защо е значимо това? Защото развиването на стопанската система има повтаряем темперамент и годините на стопански напредък са последвани от стопански рецесии. Предвиждането на точния миг на рецесията, както и нейната причина, е на процедура невероятно, само че няма спор, че такава рано или късно ще има. Затова и Европейската комисия предлага трупане на остатъци по време на висок стопански напредък, които да се харчат по време на рецесия – урок, потвърден през годините в целия свят.

Предвид високия стопански напредък в страната през последните две години и упованията за запазването му в идващите три години, моментът наподобява подобаващ за смяна на фискалната политика от трупане на дефицити към бюджетни остатъци и попълване на фискалния запас. Резервът се потвърди като значим инструмент за опазване както на фискалната, по този начин и на финансовата и икономическата непоклатимост през рецесията от 2009 година и последвалия потрес за бюджета през 2009 и 2010 година В края на 2008 година България има дълг от 13% от Брутният вътрешен продукт и фискален резерв[1] от близо 8,7% от Брутният вътрешен продукт. В края на 2009 година дългът се усилва с едвам 0,7% от Брутният вътрешен продукт, само че запасът спада на половина – до 4,3%. През 2010-2011 година фискалният запас към този момент е стопен до към 1,6% от Брутният вътрешен продукт. В същото време Латвия, която има дълг от към 10% от Брутният вътрешен продукт, подписва съглашение с Международния валутен фонд за финансова помощ в края на 2008 година, а Румъния, с дълг от към 16% от Брутният вътрешен продукт, прави същото в средата на 2009 година Благодарение на фискалните си запаси България не търси външна помощ и усилва дълга си с едвам 2% от Брутният вътрешен продукт в интервала 2009-2010 година, а останалото финансиране на дефицитите е обезпечено от фискалния запас – към 7% от Брутният вътрешен продукт.

След постигане на най-ниското си равнище през 2013 година фискалният запас стартира да се усилва и към средата на 2017 година възлиза на близо 6% от Брутният вътрешен продукт. Въпреки това равнището му е с към 1/3 по-ниско спрямо това от 2008 година Именно по тази причина, а и заради удобната икономическа среда, е повече от целесъобразно последователното възобновяване на фискалния запас най-малко до предкризисните му равнища, което в случай че стартира задоволително рано, може да става с по-умерени темпове – от към 1% от Брутният вътрешен продукт на година.

Оправданията на политиците, че понижаване на обществените разноски би влошило икономическото развиване не се удостоверяват през 2016 и 2017 година, когато с по-малко от плануваните обществени разноски се реализира по-висок от планувания стопански напредък. По време на рецесията те имаха и друго опрощение – в рецесия не се вършат промени. Кризата от дълго време свърши и е време за промени, преди да е пристигнала идната!

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР