Коментар на , известен журналист, коментатор и анализатор. България няма да

...
Коментар на , известен журналист, коментатор и анализатор.
България няма да
Коментари Харесай

Анализаторът Михаил Кръстев: България няма да изпълни изискването на ЕС за запълняемост на газовото хранилище в Чирен на 80% до отоплителния сезон

Коментар на, прочут публицист, коментатор и анализатор.

България няма да извърши условието на Европейски Съюз за запълняемост на газовото вместилище в Чирен на 80% до отоплителния сезон. Беше ясно на 4 август, когато Георги Ангелов го е написал, изцяло ясно е и в този момент. Не знам

кому е нужно да се вкарва обществото в сходна нездравословна илюзия,

изключително от реномирани икономисти, чието държание през последните месеци е искрено необичайно. (Визирам непрестанните прогнози за намаляване на инфлацията, стартирали още през юни). 
От юли месец насам давам информация за това каква е запълняемостта на хранилището ни. В момента то е цялостно на 63.19% при междинна запълняемост на хранилищата в Европейски Съюз от 81.55%. 



Още една илюзия, в която бяхме въведени от същите тези икономисти. Газохранилището в Чирен не може да се съпоставя със обстановката в другите страни с ниска запълняемост в Европа - Унгария и Латвия. Ще обясня за какво и нека тази опорка падне бързо. 
Латвия разполага с газохранилище с потенциал от 24 TWh, което към този миг в цялостно с 12 TWh. Годишната консумация на природен газ от Латвия за 2021 година е в размер на 12,707 TWh. 
Унгария разполага с 5 на брой газови складове с общ потенциал от 69.6 TWh, които към този миг са цялостни с 43.9 TWh. Годишната консумация на природен газ от Унгария е в размер на 117.047 TWh. 

България има едно газохранилище - това в Чирен. То е с потенциал от 5.8 TWh и е цялостно с 3.6 TWh към този миг. Годишната ни консумация е 33.58 TWh. 

Абсурдно е да се съпоставяме с тези страни. Абсурдно е са се успокояваме, че всичко е наред през летните месеци, а в този момент, когато есента към този момент е тук и отоплителния сезон е близо, да се появяват първите публикации, че България няма да запълни хранилището си. 
Живеем в България и би трябвало да гледаме дали ние ще имаме газ за зимата, не толкоз Германия, която макар орязаните доставки от Газпром, въпреки всичко е съумяла да запълни своите 60! на брой складове на 85.55%.
Паралелната действителност не устоя пред действителните данни. Нито за газа, нито за инфлацията, нито за бюджета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР