Комари виждаме всяка година през лятото. Заради опасност от зарази

...
Комари виждаме всяка година през лятото. Заради опасност от зарази
Коментари Харесай

1 милион за борба срещу комарите в края на лятото – дадени „по спешност“ и без конкурс


Комари виждаме всяка година през лятото. Заради заплаха от болести при ухапвания общините пръскат против крилатия пакостник още от пролетта.

Тази година страната заплаща в допълнение 2 милиона лв. за битка с комари в края на лятото – месец преди насекомите да намалеят и изчезнат с рухване на температурите. Това става с публични поръчки в цялата страна, които се разпореждат с директно договаряне – т.е. без конкурс.

Почти 1 милион лв. от общата сума отиват към една компания.

„ Фирмата е определена по правилото, че е работено с нея, известно е потенциалът какъв е, човешкият запас и техниката. И се знаят местата, с цел да се съкрати времето за обхождане и осъществяване на обработка – това са отвън обитаемоте места, биотопи с труднодостъпни места. Колегите от страната от РЗИ са избрали същата компания. Всеки си избира независимо “, разяснява пред bTV Цезаринка Илиева, шеф отдел в СРЗИ.

Посочената компания е “ДДД-1 ”. Срещу 116 600 лв., тя би трябвало да ревизира в София за ларви на комари, да извърши напръскване, да ревизира още веднъж и да обработи наново при потребност. Заданието е за 70 безлюдни места в София, с общо над 43 000 декара повърхност.

По същия метод с директно договаряне към същата компания поръчки за надзор и напръскване са упълномощили районните здравни инспекции на Перник, Благоевград, Плевен, Враца, Монтана, Видин, Велико Търново и Бургас. Всяка от тези 9 поръчки е за друга сума, като сборно компанията получава към 1,7 млн. лв. с Данък добавена стойност.

У нас има над 200 регистрирани компании в сектора. Хора от бизнеса се усещат ощетени от неналичието на опция да аплайват за поръчките и да се състезават с компанията по цени и качество.

Една от асоциациите на оператори против инсекти – вредители е алармирала здравното министерство. Фирмите разясняват групата на асоциацията в обществените мрежи.

„ В настоящата епидемиологична конюнктура на страната, оповестена в уеб страницата на Министерство на здравеопазването все още на подписване на договорите, на никое място не попада думата комар, ларва, необходимост ", показва Светослав Арнаудов.

„ Нека се ревизира кое РЗИ пожела такава обработка в края на лятото в случай,че недоволства от жители няма на никое място. Дори общините стопираха да обработват заради липса на комари “, разяснява различен консуматор в мрежата Чавдар Борисов.

След запитвания на bTV до всички 9 здравни инспекции на упоменатите градове те ни дават отговор, че са избрали една и съща компания с претекста, че е позната и одобрена на пазара. Използвали са текст от закона, който разрешава възлагане на поръчка с директно договаряне, поради неотложност.

Спешността, пък е обяснена с обстоятелството, че тази година " към сегашния миг възлагане на мероприятия против комари не е осъществено ".

Питаме - за какво до момента пръскането не е било осъществено ?

„ Регионалните здравни инспекции не са факторът, който може да разпореди непосредствено, при изискване, че нямаме възлагателна заповед от Министерството на здравеопазването “, изяснява Илиева.

На въпрос за какво в края на лятото се разпорежда тази поръчка, тя дава отговор:

„ Тази заповед е пристигнала в края на месец юли, началото на месец август. Идвайки заповедта в края на юли, до декември нямаше да може да се извърши една социална поръчка. По-добре да се създадат обработки, тъй като макар късния интервал те ще имат резултат, те ще снижават. Комарът е доста адаптивно насекомо “.

Питаме за забавянето и здравното министерство, в лицето на националния здравен контрольор Ангел Кунчев, който изясни, че е пуснал отчет до министъра за пускане на процедурата на 21 март .

„ Парите не са в нашия бюджет - те са в Комисията по бедствия и повреди. Тя би трябвало да прегледа и вземе решение за отпущането, те да бъдат дадени на Министерство на здравеопазването, министърът с възлагателна заповед да го даде на РЗИ и това да стане. На 5 юли излиза разпореждане на Министерски съвет, с които се утвърждават тези средства и на 21 юли министърът издава заповед, с която упълномощава шефовете на РЗИ да стартират активността. То няма за по кое време, ние септември да обработваме, когато, не, че няма смисъл, само че резултатът е напълно различен! Истината е, че в администрацията има доста закъснение “, добави доцент Кунчев.

Посоченият от Кунчев орган по бедствия и повреди носи ново име - " Междуведомствена комисия за възобновяване и подкрепяне ". От там обясниха забавянето със закъснялото гласоподаване на бюджета тази година.

Решението да се провиснал парите против комари те изпратили в Министерския съвет на 27 май, където всеки акт се удостоверява за 3 до 4 седмици. Така закъснели и поръчките за надзор и напръскване.

А ние ревизираме по какъв начин най-канената компания реализатор в страната прави планувания надзор против комари. По молба на екипа ни снимаме старта по осъществяване на действия по публичната поръчка в Пернишко край село Батановци.

Служителите на компанията взимат проба за ларви от водата на река Струма. След обиколка из региона още две проби не дават позитивен резултат.

Местим се край пернишкото село Богданов дол. И тук първата проба не открива ларви на комари. Кметът на селото Ангел Василев изяснява, че не е имало огромно съществуване на комари през лятото.

„ Това, което избавя сега ситуацията е фактът, че годината е извънредно суха. Съответно те не образуват биотоп там, където по принцип имат и където чакаме да се развиват тези популации на лаври на комари “, изясни Симеон Петров, представител на компанията реализатор.

В тестът от реката на идната точка – под този остарял мост край Богданов дол, към този момент се виждат ларви на комари.

Със специфични машини две коли на компанията стартират да пръскат реката и храстите около нея. От компанията настояват, че са от водещите на пазара за битка с вредители, че имат 15 машини като тези и 300 чиновници и офиси в страната. И прецизират, че извършват още поръчки на РЗИ против комари в страната.

Уточняват, че имат 14 контракти с разнообразни РЗИ в страната. Според договорите обработката във всички РЗИ би трябвало да завършат работата на 30. Октомври.

Заедно с описаните поръчки на страната против комари, такива текат всяка година и от общините в България. Те постоянно започват напролет и за тях нормално се състезават повече компании, потвърдиха за bTV от няколко общини. Такава поръчка да вземем за пример е упълномощила и Столичната община. В резултат през тазгодишното лято в София съвсем няма сигнали на жители за настъпление на комари, споделиха за bTV от столичната общинска компания " Зелени системи ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР