Командващият ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово генерал-майор Анджело

...
Командващият ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово генерал-майор Анджело
Коментари Харесай

Генерал от КФОР: Силите ни са достатъчни да гарантираме сигурността в Косово

Командващият ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово генерал-майор Анджело Микеле Ристуча настоя през днешния ден, че разполага с войски и качества да подсигурява сигурността в Косово, откакто Сърбия прикани за връщане на военните си сили там.

По-рано министърът на защитата на Сърбия прикани да бъдат позволени 1000 нейни бойци и служители на реда в Косово на фона на възходящото напрежение в северната част на някогашната отцепническа провинция.

Но генерал-майор Анджело Микеле Ристуча, началник на мироопазващите сили на НАТО - КФОР настоя, че неговите сили към момента са в положение да управляват обстановката.

В изказване, публикувано от НАТО, италианският военачалник не адресира непосредствено сръбското искане, което беше връчено в петък на граничен пункт в Косово.

Но той предизвести: " Очакваме от всички участници да координират тясно дейностите си с КФОР и да се въздържат от провокативни прояви на мощ, с цел да подсигуряват сигурността и сигурността на всички общности. КФОР разполага с цялостен потенциал, в това число личен състав, с цел да обезпечи безвредна и сигурна среда и независимост на напредване за всички общности, на всички места в Косово ", сподели той, базирайки се на мандата на силите на Организация на обединените нации.

" От октомври насам ускоряваме наличието си, в това число с спомагателни войски и патрули в Северно Косово тази седмица ", добави той.

Този месец в Косово стотици етнически сърби, възмутени от ареста на някогашен служител на реда, сложиха пътни блокади, които сковаха придвижването през два гранични пункта със Сърбия.

Етническото албанско болшинство в Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, само че Белград към момента не я признава и предизвиква сърбите на територията да не се подчиняват на властта в Прищина. Днес сръбският министър на защитата Милош Вучевич съобщи, че сръбската войска е предала искане за " връщането на 1000 сръбски бойци и служители на реда ".

Късно в четвъртък президентът Александър Вучич съобщи, че сходна стъпка би била " значима за отбраната на сръбското население в Косово и би понижила фрапантно напрежението ".

Но Вучич призна, че е " съвсем несъмнено ", че концепцията няма да бъде призната, а косовският му сътрудник Вьоса Османи отхвърли концепцията като провокация. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР