Командирът на самопровъзгласилата се Либийска национална армия Халифа Хафтар вчера

...
Командирът на самопровъзгласилата се Либийска национална армия Халифа Хафтар вчера
Коментари Харесай

Свързаният с Русия ген. Хафтар започна настъпление към Триполи

Командирът на самопровъзгласилата се " Либийска национална войска " Халифа Хафтар през вчерашния ден заповяда на войската си да стартира нахлуване против столицата Триполи, където е основано интернационално приетото държавно управление на страната, заяви Дойче веле.

Според информация от ранните часове на днешния ден, походът към този момент е спрян, съобщи " Франс прес ". Силите на подкрепяния от Русия Хафтар са заели позиции на един от контролно-пропускателните пунктове, намиращ се на в 27 км от Триполи. Съобщава се за десетки хора във военни униформи . Забелязани са и минимум 15 камиона с противовъздушни зенитни оръдия.

Военната интервенция на Хафтар е подхваната дни преди плануваните договаряния в Либия под егидата на Организация на обединените нации. Генералният секретар на международната организация Антонио Гутериш, който се намира в либийската столица, изрази дълбока угриженост поради р желае от ескалация и нови боеве в страната.

" Кризата в Либия няма военно решение ", написа Гутериш в Туитър.

По думите му, изходът е само в политическия разговор.

През последните месеци силите на Хафтар се придвижиха от изток на запад до границата с Алжир, като завладя петролни залежи, съобщи организация dpa.

През последните години Халифа Хафтар неведнъж пътува до Русия и договаря с съветския боен министър Сергей Шойгу. Последното му посещаване в Москва беше през ноември 2018 година Тогава на срещата с Шойгу участва и " готвачът на Путин " Евгений Пригожин , притежател на частната войска " Вагнер ".
 Bloomberg: „ Готвачът на Путин “ изпраща наемници в 10 африкански страни
Bloomberg: „ Готвачът на Путин “ изпраща наемници в 10 африкански страни

Пригожин е притежател на частната войска " Вагнер " и " фермата за тролове "...

През октомври в. " The Sun " излезе с обява, че в Либия, в поддръжка на Хафтар, са пристигнали съветски военни от ГРУ. В западната преса се появиха и информации, че в страната са трансферирани и сили на армията " Вагнер " - публично тя е частна, само че интервенциите й са съгласувани от съветското военно министерство и даже документите на бойците се издават от службата, която издава и паспортите на чиновниците на ГРУ.

Източници на съветската медия РБК също удостоверяват разполагането на съветски военни в Либия. Официална Москва отхвърля.
 Частната войска „ Вагнер “ се освети на публични договаряния Шойгу-Хафтар
Частната войска „ Вагнер “ се освети на публични договаряния Шойгу-Хафтар

Соченият като неин притежател Евгений Пригожин е участвал…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР