Колкото повече се говори за един проблем и се изяснява,

...
Колкото повече се говори за един проблем и се изяснява,
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова: Пациентите да не започват сами антибиотична терапия

Колкото повече се приказва за един проблем и се обяснява, толкоз по-бързо се взема решение . Иначе, нещата се замитат под килима и остава недоверието измежду хората “. Това разяснява пред БНР доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор и част от управлението на Българския лекарски съюз, във връзка тематиката за имунизирането. 

Според нея  по отношение на имунизацията би трябвало да се усъвършенства съотношението персонални лекари - зелени коридори

„ Общопрактикуващите лекари в страната сме 4100, зелените коридори са към 360. Ние сме в по-добра позиция, тъй като познаваме пациентите. Коридорите би трябвало да се съществуват, тъй като ще оказват помощ за всеобщата имунизация. Наблюдавам, че хората с хронични болести и възрастните хора търсят персоналните лекари. Те имат по-голямо доверие на лекаря, с който поддържат връзка “. 

В предаването „ Нещо повече “ доктор Николова посъветва пациентите да не стартират сами антибиотична терапия

„ Пациент с положителен тест и със стартирана симптоматична терапия, в случай че има висока температура, стартира кашлица, има болежка в гърдите, би трябвало да си направи фотография, с цел да се види дали има настъпили затруднения. Тогава да се стартира антибиотично лекуване. Препоръчвам на пациентите на домашно лекуване да си купят апаратчета за мерене на сатурацията, тъй като това е главният белег, който следим . До 90 не е проблем. Под 90 би трябвало да се потърси доктор “. 

Интервюто с Гергана Николова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР