Колкото повече наближават междинните избори в САЩ, толкова повече се

...
Колкото повече наближават междинните избори в САЩ, толкова повече се
Коментари Харесай

Байдън има план как да победи “екстремиста Тръмп”

Колкото повече наближават междинните избори в Съединени американски щати, толкоз повече се нажежават пристрастеностите в американския хайлайф - последните табута в политическия живот на " огромната народна власт " се разрушават. Два месеца преди вота, макар, че провалянето на ръководещата Демократическа партия е съвсем несъмнено (или просто заради нежеланието да го допусне), залозите не престават да порастват. Преди две седмици обиските в имението на Тръмп, изказванията на Байдън за полуфашисткия темперамент на идеологията на част от Републиканската партия - всичко това беше невъобразимо преди. Но в четвъртък президентът на Съединени американски щати зае нови висоти. Говорейки във Филаделфия покрай Залата на независимостта - постройката, където са подписани Конституцията и Декларацията за самостоятелност на Съединените щати - Байдън назова Тръмп " екстремист ":

„ Доналд Тръмп и републиканците, които поддържат лозунга МАГА ( “Да създадем Америка още веднъж велика ”), са въплъщение на екстремизма, който заплашва самите основи на нашата република. Равенството и демокрацията са под опасност. И ние единствено ще влошим нещата за себе си, в случай че се преструваме, че това не е по този начин. МАГА-републиканците не зачитат конституцията, не имат вяра в върховенството на закона, не признават волята на народа, отхвърлят да признаят резултатите от свободните избори. Те са склонни към принуждение. МАГА-републиканците имат вяра, че с цел да съумеят, всички останали би трябвало да изгубят. Не можеш да обичаш страната си единствено когато печелиш. "

И макар че Байдън незабавно обясни, че „ не всеки републиканец и даже не болшинството от републиканците са МАГА-републиканци “, „ не всеки републиканец споделя тяхната последна идеология “, речта му въпреки всичко провокира стихия от отвращение измежду републиканците. Партия, която Байдън незабавно обиди, наричайки я „ повлияна и сплашена “ от Тръмпистите. Много от републиканците са сигурни, че демократите са решени по всевъзможен метод да предотвратят връщането на Тръмп в Белия дом, т.е. няма да се спрат преди ареста му. След като заговориха за " екстремизма " на някогашния президент, тяхното доверие ще стане още по-силно, което значи, че разделянето на Америка единствено ще се задълбочи.

Тръмп към този момент отговори на Байдън, като го назова " вманиачен ":„ Някой би трябвало да изясни на Джо Байдън какво значи МАГА, в случай че той не желае да направи Америка още веднъж велика. Вижте изразите и смисъла на странната и огорчена тирада на Байдън през днешния ден: той заплаши Америка, в това число вероятната приложимост на военна мощ, той би трябвало да е вманиачен или да страда от напреднала деменция! "

Защо Байдън предизвика републиканците? В края на краищата е ясно, че офанзивите против Тръмп единствено усилват известността на някогашния президент, активизират неговите последователи, укрепват към този момент съществуващия надзор на Тръмпистите над Републиканската партия. Нима Байдън работи за републиканците?

Не, той просто е сигурен, че единствено посредством ескалиране на разделянето ще успее да победи Тръмп. Да, това е толкоз прочут абсурд. Все отново Тръмп пристигна на власт на вълна от неодобрение на американците от политическия естаблишмънт – освен демократичния, само че и републиканския. През 2016 година той нахлу от вътрешната страна в отрицателно настроената към него Републиканска партия (ако приказваме за нейния елит), реализира номинация от нея, само че по-късно четири години беше под обсадата на демократите и част от републиканците. Въпреки това, до 2020 година той към този момент беше отвън конкуренцията измежду републиканците - и беше подготвен за преизбиране, което беше предотвратено от свръхмобилизацията на всички съперници на Тръмп от демократите (това беше отчасти изразено в проведеното и не постоянно почтено гласоподаване по пощата на демократите). Тогава на „ Вашингтонското тресавище “ изглеждаше, че задачата е реализирана: Тръмп беше отхвърлен от Белия дом, а „ щурмът на Капитолия “ на 6 януари 2021 година (съчетаващ както провокация, по този начин и естествено възмущение) също му разреши да бъде упрекнат (не юридически, само че най-малко политически) в опит да вземе властта. Тоест естаблишмънтът смяташе Тръмп за свален водач.

Но 20 месеца по-късно сваленият водач въобще не беше Тръмп, а Байдън: и въпросът тук даже не е в рейтингите, а във обстоятелството, че някогашният президент решително върви към победа (първо на Републиканската партия ноември, а по-късно и своя - през 2024 г.), а настоящият президент се трансформира в " куцо пате ". На 9 ноември, след оповестяването на изборните резултати (тоест когато демократите изгубят контрола над Конгреса), той ще се слее с нея дефинитивно и окончателно. Как да спрем този развой? Обявете, че отечеството е в заплаха, демокрацията е под опасност - и се пробвайте да мобилизирате всички сили и всички неуверени гласоподаватели за те да дойдат на 8 ноември и да гласоподават против Тръмп.

Въпреки че методът е остарял (използван е на междинните избори през 2018 година и на президентските избори през 2020 г.), като цяло тогава проработи (с всички спомагателни трикове). Защо не опитат трети път? Тази логичност кара Байдън непрестанно да нажежава атмосферата, прибягвайки до все по-остри прилагателни против Тръмп. Но също по този начин предизвика още по-голямо разделяне в американското общество. Така, обявявайки се вербално против разцеплението и заклеймявайки неговите основатели (тоест ужасните тръмписти), Байдън единствено покачва градуса на взаимната ненавист, правейки разцеплението още по-силно. И тук става маловажно дали залогът на „ Вашингтонското тресавище “ за демонизирането на Тръмп ще завоюва за трети път или не: даже по някакво знамение да проработи (и демократите запазят контрола над Конгреса), разделянето единствено ще се задълбочи. Вече доверието във всички клонове на властта е на историческо дъно и при положение на неочаквана " победа " на демократите този ноември ще падне още по-ниско, до момента в който доверието на републиканците в Конгреса ще бъде изцяло нулево. Тоест ще има по-нататъшна делегитимация на главните институции на федералната власт - президента и Народното събрание. А дискредитирането на институциите на властта в подтекста на възходящото разединение на обществото на два нападателно противопоставящи се непримирими лагера е пътят към разпадането на страната или гражданската война.

И защото в този момент една гореща революция наподобява нереалистична, макар обстоятелството, че съгласно последните социологически изследвания 43 % от американците позволяват нейната опция през идващите 10 години (40 % измежду демократите и 54 % измежду републиканците), всичко върви към разединение, т.е. разпадането на страната на две елементи – демократична и консервативна. Този вид също до неотдавна изглеждаше приказен, само че след изборите през 2022 година и изключително през 2024 година ще пристигна на дневен ред.

Затова не е изненадващо, че Байдън сподели във Филаделфия: " Вярвам, че Америка е в повратна точка, това е един от тези моменти, когато се дефинира по какъв начин ще бъдат нещата в бъдеще. И в този момент Америка би трябвало да избере: да се движи напред или обратно, да гради бъдещето или да бъде захласната от предишното, дали да бъде страна на вяра, единение и оптимизъм или земя на боязън, разделяне и мрак. "

Проблемът (не с Байдън, а с " Вашингтонското тресавище ", т.е. естаблишмънтът, който той представлява) даже не е в това, че те се преструват, че към този момент са съумели да извърнат страната по верния път (и за какво тогава такава паника за опасността от страна на екстремистите на Тръмп?), а не в показния оптимизъм (Байдън споделя, че „ в никакъв случай не е бил толкоз оптимист за бъдещето на Америка “). Проблемът е, че повратната точка към този момент се е случила: Америка се пречупи още през 2016 година, а в този момент единствено продължава развиването на всички отрицателни процеси и трендове.

Нещо повече, американските управляващи (и в по-широк проект елитът) с дейностите си за „ битка против разцепленията и разцепниците “ единствено изострят рецесията. Защото вместо да осъзнае същинските проблеми на страната си и най-малко да се опита да ги реши дружно, той търси „ екстремисти “ и „ ревизионисти “ – както в страната, по този начин и на международната сцена. Желаейки да резервира владичество тук и там, в последна сметка ще загуби както страната, по този начин и световните позиции.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР