Премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте ще бъде новият

...
Премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте ще бъде новият
Коментари Харесай

Марк Рюте застава начело на НАТО

Премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте ще бъде новият общоприет секретар на НАТО на мястото на оттеглящия се тази есен Йенс Столтенберг, заяви Нидерландската радиопредавателна корпорация (НОС), като се базира на информиран източник.

Агенция Ройтерс потърси коментар от страна на НАТО, само че към този момент подобен няма.

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която разгласи, че няма нищо срещу той да застане отпред на алианса, отбелязва АП. Преди това министър председателят даде писмени гаранции, че в случай че бъде определен на поста, няма да принуждава Будапеща да взе участие в новия план на НАТО за помощ за Украйна.

Уверенията на министър-председателя на Нидерландия, изпратени в писмен тип до унгарския му сътрудник Виктор Орбан, отстраняват значимо затруднение пред него по пътя му към управителния пост в алианса, показва АП.

Агенцията добавя, че това дава опция на НАТО да показва взаимност с Украйна на срещата на върха на блока в американската столица Вашингтон от 7 до 11 юли, когато се чака наличието и на американския президент Джо Байдън. Форумът ще означи и 75-ата годишнина от основаването на алианса.

На среща с Орбан в Будапеща предходната седмица Столтенберг, който сдава поста през октомври, подписа договорка с унгарския министър-председател, с цел да е сигурен, че той няма да блокира проектите на НАТО във връзка с Украйна.

Настоящият общоприет секретар одобри изискванията Унгария да не бъде задължавана да праща военнослужещи или да отпуска финансиране в границите на общ план за поддръжка за Киев. Орбан обаче държеше да го чуе и от Рюте, който е любимецът за правоприемник на Столтенберг.

За всяко решение на НАТО е належащо единогласие от всички 32 страни членки на алианса, като всяка има правото на несъгласие, включително и за присъединяване си в общи действия или взаимни военни интервенции.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР