Колкото повече менюто на бременната е богато на ненаситени мастни

...
Колкото повече менюто на бременната е богато на ненаситени мастни
Коментари Харесай

Риба, авокадо и ядки в менюто на бременната

Колкото повече менюто на бременната е богато на ненаситени мастни киселини омега-3, толкоз по-нисък е рискът в бъдеще детето ѝ да стада от астма, откри екип канадски учени от университета „ Ватерло “. Според тях, в случай че менюто на бременната е богато на омега-3 есенциални мастни киселини, това ще понижи на половина риска на бъдещото дете да е с астма.

Основен източник на потребните омега-3 мастни киселини са някои мазни риби, авокадо, ядки и семена. Добро количество омега-3 и омега-6 има и в някои растителни масла - рапично олио, ленено, сусамово, орехово масло. Организмът не може самичък да ги синтезира, а за жалост те не са постоянно на трапезата ни. 
Оказва се обаче, че са изключително нужни на бременните.

Учените помолили 736 дами в 24-ата гестационна седмица да употребяват приблизително по 2,4 грама омега -3 мастни киселини като наблюдавали положението им с кръвни проби до раждането и една седмица след това. След което наблюдавали положението на децата в продължение на 5 години. И открили, че когато посредством менюто на майката бебето в утробата получава задоволително омега-3 масти киселини, рискът по-късно да развие астма понижава с 31 %.

Тези, дами, чието меню преди бременността е било изключително оскъдно на потребните мазнини, имали най-голяма изгода от добавката. За техните деца рискът да развият астма бил доста намален – с 54%, сочат резултатите от изследването.

Проучването за следващ път потвърждава нуждата от тези потребни мазнини изключително по време на бременността.

Продължава на страницата на Новите родители.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР