Колкото повече децата са пляскани като малки, толкова по-агресивни и

...
Колкото повече децата са пляскани като малки, толкова по-агресивни и
Коментари Харесай

Шамарите в детска възраст се отразяват пагубно 

Колкото повече децата са пляскани като дребни, толкоз по-агресивни и антисоциални хора стават. Това, което назоваваме „ напляскване “ има резултат, сходен на този на по-тежкото физическо принуждение, са открили учени. 

Заключенията им идват от проучвания, извършени в продължение на 50 години, обхващащи над 160 хиляди деца. 

Учените също по този начин са открили, че пляскането води до повече психологични проблеми и когнитивни усложнения в по-късна възраст. 

„ Нашият разбор се концентрира върху това, което множеството американци биха разпознали като „ пърпорене “, а не върху евентуално рисковото насилническо държание. – споделя доктор Елизабет Гершоф, един от създателите на проучването. „ Открихме, че напляскването е обвързвано с непредвидени нездравословни последици и не е води до никакво нито краткосрочно, нито дълготрайно смирение, което целят родителите, когато дисциплинират децата си. “

Изследването дефинира „ пляскането “ като удар с отворена ръка по крайниците или задните елементи. Но все пак следствията от него са сходни на с тези от по-тежкото физическото принуждение. 

Пляскането реализира тъкмо противоположното на това, което нормално желаят родителите – уверени са учените. 

Възрастните, които са „ яли плесници “ като деца са по-склонни да поддържат сходно държание като родители. Това е главният метод, по който тази процедура се предава през поколенията. 

Около 80 % от децата по света са подложени на сходна форма на „ образование “. 

„ Ние като общество възприемаме напляскването и физическото принуждение като две разнообразни неща. И все пак нашето проучване демонстрира, че пляскането е обвързвано със същите негативни последици за детето, както и побоят, единствено че в по-малка степен. – споделя Гершоф.

„ Надяваме се нашето проучване да помогне да се образоват родителите за евентуалните вреди от пляскането и да ги насърчи да опитат по-позитивни и не-наказателни способи за дисциплинираност. “

Източник: PsyBlog 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР