Колкото по-рано е началото на болестта, толкова по-тежко е протичането

...
Колкото по-рано е началото на болестта, толкова по-тежко е протичането
Коментари Харесай

Д-р Деница Желева: Псориазисът може да се отключи от стрептококи

Колкото по-рано е началото на заболяването, толкоз по-тежко е протичането ѝ
Една трета от случаите стартират преди 16 години

Псориазисът при деца се среща не толкоз постоянно, колкото при възрастните, само че въпреки всичко е добре да знаем, че една трета от случаите стартират преди 16-годишна възраст, предизвестява доктор Деница Желева от Поликлиника България, експерт по дермато-венерология и детска дерматология. Тя бе един от лекторите на семинара „ Не подценявайте кожата – питайте експерта. На фокус: псориазис и меланом “, проведен от Novartis България.

Псориазисът съставлява 4% от всички дерматози в детската възраст. Започва като лек пърхот и родителите нормално изчакват да мине от единствено себе си. При до две трети от децата с псориазис има фамилна обремененост. В България генетичното влечение се среща в към З0% от болните с псориазис. При съществуване на болестта при един от родителите рискът от разитието му при детето варира от 17 до 20%, а когато болестта е налично при двамата родители, вероятността за развиване при детето нараства от 31 до 75%. В някои случаи първо го развива детето, а след това родителят. Възможно е обаче човек да боледува от псориазис, без никой различен от фамилията му да е обиден. 

Голяма част от пациентите търпят, пробват разнообразни кремчета, до момента в който се влошат и потърсят доктор. Те би трябвало да знаят, че колкото по-рано е началото на псориазиса, толкоз по-тежко е протичането му, предизвестява доктор Желева, чиито пациенти са най-вече деца – най-малкото е на 2 години, най-голямото – на 16. 

Псориазисът може да стартира във всяка възраст, само че първите признаци нормално се появяват към 12-13 година или след 50. Причина за отключването му при дребните най-често са стрептококови инфекции на горните дихателни пътища и вирусни инфекции като морбили; физични контузии, в това число одраскване, убождане, изгаряне, ултравиолетово и рентгеново облъчване; прочувствен стрес. Кожните промени могат да се развият под памперса, където има удобни условия – там е топло, влажно, има търкане на кожата, по тази причина родителите би трябвало да са доста бдителни.

Терапията при детския псориазис е оптимално щадяща и протича стъпаловидно – тя може да е местна, систематична и фототерапия (последната се ползва съгласно възрастта, тъй като не всички деца понасят затварянето в кабина, сходна на солариум). Над 2-годишна възраст може да се ползва биологична терапия, която към този момент е най-хубавото измислено в тази област, само че не е подобаваща за всички. Обикновено се употребява при най-тежките форми. Според критериите на НЗОК биологична терапия се отпуска, когато е наранена 20% от кожната повърхност. За съпоставяне – в Унгария се изискват 15%, в множеството страни – 10%.

Летният сезон е удобен за страдащите от псориазис – тогава под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи плаките по кожата се почистват. Някои пациенти се повлияват толкоз добре, че даже се преселват край морето. 
Много типична форма на псориазис е засягането на ноктите. Нарича се признак на напръстника. Понякога това е единственият симптом на заболяването, която по-късно се развива и по лактите. Обикновено тази форма на псориазис се асоциира с псориатичен артрит. Лечението е постепенно и мъчно. 

Особено неприятно е, когато плаките се развиват по дланите и/или ходилата – назовава се палмоплантарен псориазис. На такова видно място заболяването е причина за стигма от страна на близките и се отразява душевен освен на болния, а и на цялото му семейство. Не е инцидентно, че от 24 до 50% от болните страдат от някаква форма на меланхолия, а една десета стигат до суицидни мисли. 

Въпреки че медицината е извървяла дълъг път, истината е, че няма дефинитивно изцеление на псориазиса. Да, пациентите влизат в ремисия, само че неприятното е, че 8-9 години след прекъсването на лекуването заболяването още веднъж се появява. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР