Колкото по-подготвена е страната ни, толкова по-големи ползи би реализирала

...
Колкото по-подготвена е страната ни, толкова по-големи ползи би реализирала
Коментари Харесай

БАН: Колкото по-подготвена е България, толкова по-големи ползи ще имаме при присъединяването към еврозоната

Колкото по-подготвена е страната ни, толкоз по-големи изгоди би осъществила и по-малко провокации би срещнала тя при бъдещото си присъединение към еврозоната. Това е главната теза в постоянния Годишен отчет " Икономическо развиване и политики в България: оценки и упования " на (ИИИ) при Българската академия на науките с тематика на фокус: " Еврозоната и присъединяваща се България ".

В отчета се споделя още, че сложното реализиране на консенсус по значими за страната въпроси основава опасности за осъществяването на към този момент поети задължения, включително  и по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), което може да докара до по-висок бюджетен недостиг и до отсрочване приемането на евротото и след 2025 година.
Подкрепящите ограничения за бизнеса да отпаднат 
Предварителните данни за осъществяването на консолидираната фискална стратегия за първите четири месеца на 2023 година демонстрират утежняване на бюджетното салдо с 1,1 милиарда лева заради по-ниските приходи от налози по отношение на направените бюджетни разноски, считат икономистите от Българска академия на науките. Затова и рекомендацията им е в оферти Закон за държавния бюджет за 2023 година подкрепящите ограничения за бизнеса да отпаднат, а отчисляването на дивидентите на държавните предприятия към бюджета да не са в цялостен размер, тъй като това ще попречва реинвестирането на остатъка от облагата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР