Колкото Лили Иванова се раздава по време на концертите си,

...
Колкото Лили Иванова се раздава по време на концертите си,
Коментари Харесай

Лили Иванова: Нищо не може да занесеш в отвъдното!

Колкото Лили Иванова се раздава по време на концертите си, толкоз е спестовна в интервютата си, в случай че тематиката не е музиката и публиката. За тях може да приказва дълго, раздипляйки човешката душа и музикалните строфи.

Но Лили има мнение и по всички други въпроси, които през днешния ден вълнуват обществото. Тя чете доста, интересува се от история, наложително гледа новините, следи изявите на политици и обществени персони и има свое мнение. Макар че в никакъв случай няма да я изрече на глас, оценката ѝ е безпощадно точна.

За първи път Лили се обръща с апел към политиците: "Стига лозунги! Извадете можещите, с цел да блеснете и вие! Извадете интелигентните младежи! "
Ненавижда завистта и експанзията и е удивена по какъв начин допуснахме негативизмът и опълчването да станат част от нашето всекидневие. Дълбото в себе си не приема злобата, която се излива от медиите, вътрешно е взривена от неналичието на обикновено почитание сред политиците. Но резервира отдалеченост. Този свят не е нейният.

Тя желае да раздава обич, да доставя на публиката наслаждение, да ѝ даде миговете на филтриране и зареждане.

В началото на 2021-а Лили даде. Зад гърба си тя оставя 2020-а, в която поради Ковид-кризата анулира всичките си концерти. Но не престана да работи. Създаде филма-анкета „ Тайната снимка”, продължи да издава дискове и да записва нови песни. Неуморна, с безумен хъс за работа, подчинявайки се на максимата, че „ единствено творчеството остава тук, на земята”.

И в този момент в първите дни на 2021-а Лили мисли за новото си национално турне в края на годината, крепко стъпила на веруюто си „ Миналото е урок, а бъдещото – цел!”.

- Изминалата 2020 година беше без концерти за Лили Иванова - за първи път от близо 60 години „ най-живата” певица без аудитория онлайн! Как изживя този креативен „ застой” във времето на пандемия?

- Преди да отговоря на въпроса ти, желая да изкажа най-искрени съболезнования на околните на Асен Ошанов. Бяхме доста положителни другари. Изпяла съм някои от неговите стихове, като най-емблематичен беше "Детелини ", цялостен шлагер и до през днешния ден... Всяка компликация в кариерата си съм я посрещала с самообладание. Без да се окайвам и без да диря помощ. Старала съм се да се оправям сама. Но благодаря на тези мои другари, въпреки и малко, за това, което са създали за мен и са ми помогнали. Преодолявам всичко с самообладание. Моята мощ е в моето самообладание.

- Много здрава философия! А значително създатели се оплакаха от неналичието на контакта със фена, от отсъствието на сцената. Имаше ли мъчителни мигове в месеците, когато Ковид-19 ни затвори в къщи?

- Трудностите са средство за готовност. Това е пътят, по който съм вървяла през този интервал от една година. Във всеки сложен път има моменти на тестване, само че аз знам, че би трябвало да намеря изхода. И то сама!



- И не си била потисната, унила, обезверена?

- Не, не! За мен такива положения няма. Аз постоянно мисля какво да върша - с това ми е заета главата. Освен в търпението, моята мощ е и в моята желязна дисциплинираност. Не съм се научила да хлипам, въпреки да съм живяла в години, които са били доста сложни за моите родители. Помня баба ми, родена е още по време на турското иго - крепко стъпила на земята, тя имаше поговорки за всяко нещо, от нея съм ги научила, доста мъдрост има в тях.

- Търпение и дисциплинираност - това евентуално е присъщ вътрешен издръжливост, с който посрещаш всички изненади на живота.

- Това са твои думи. Важното е човек да има достолепието да издържи.

- Мнозина споделят, че са се трансформирали в този интервал, че по различен метод към този момент гледат на света, на бясната материална конкуренция. Промени ли се нещо в теб, даже и в желязната ти философия за живота?

- Мисля за моята работа, за концертите и за публиката - какво има да се трансформирам! Моята философия за живота постоянно е била една и съща - предишното е урок, а бъдещото – цел! Назад няма нищо! Материалната конкуренция в никакъв случай не е била цел за мен.

- Издаде записи на концертите си от зала „ Олимпия” и „ Арена Армеец” като коледен подарък за почитателите си, като че ли искаше да им кажеш: спомнете си, че бяхме дружно! Това не е ли боязън от забравата? Или е част от връзката с публиката, към която се чувстваш задължена да й поднасяш непрестанно изненади?

- Страх и давност може да има единствено тогава, когато връзката сред двама души или сред публиката и изпълнителя не е откровена. Аз приписвам цялата си обич на моята аудитория. Това и получавам. Издадох тези албуми, тъй като в този момент имах доста време да приготвя тази продукция.

- Какво става с гласа, в случай че една година „ не влиза в действие”?

- Гласът е инструмент и той би трябвало да се упражнява и поддържа. Как го върша - това е моята дребна загадка.

- Защо всичко към твоето творчество го държиш персонално в ръцете си – репертоар, концерти, издателска активност – искаш всичко ти да ръководиш. За звезда като теб не би трябвало ли да има екип, който да се грижи за това, а ти просто да мислиш единствено за сцената?

- Не мога да си разреша този разкош да мисля единствено за сцената. Съобразявам се къде пребивавам, къде работя. Разчитам единствено на себе си, тъй като не мога да направя взаимни отстъпки с творчеството си, с музикантите. Ако направя неточности – давам отговор единствено аз. За мен аз съм певицата Лили Иванова. За хората, може би, съм звезда, всеки има мнение. Но не помня да съм се похвалила, че съм звезда.

- Като човек с здравно обучение какво мислиш за лекарите, които са на първа линия в борбата с Ковид-19?

- За мен те са бойци, бойци на първата линия на фронта. Без тях сме изгубени! Те понесоха доста рецензии, само че те нямат виновност за занемарените лечебни заведения, за изчезналата здравна техника...

- Каза ми, че в този момент сме си затворили душите, а по рано сте живели в къщи без да ги заключвате. Защо се променяме по този начин?

- Защото нямаме религия в себе си. Като че ли сме привикнали да получаваме всичко наготово. И това в този момент излиза на напред във времето. Трябва да работим! Който и да пристигна на власт, той няма да ни нахрани, в случай че ние не работим. Където и да отидем по света, не страната ще ни нахрани, а ние с труда си. Замисляли ли сме се - какво вършим ние за страната си? Какво ѝ даваме? Аз не очаквам някой нещо да ми даде... Аз работя.

- Но ти си Лили Иванова!... Как по този начин никой няма да ти даде нищо?

- Не помня да съм се похвалила, че съм Лили Иванова.

- Струва ми се, че на която и врата да почукаш, постоянно ще се отвори пред теб...

- Не е правилно! Всички по този начин споделят, само че не е правилно. Не си го поставям на сърце. Нищо не може да занесеш в отвъдното! Само творчеството остава тук, на земята. Затова съм се концентрирала - да оставя творчество, това мога!

- Как гледаш на днешните политически противоборства? Знам, че отказваш за приказваш за политика, само че въпреки всичко имаш мнение.

- 30 години се наслушах на лозунги и обещания. Искам резултати!

- Четеш исторически книги и се интересуваш от история. А ние постоянно загърбваме предишното си, изтриваме историята си...

- Да, изтриваме историята си, само че от нея не можем да се откажем? Назад е поуката! Трябва да пазим паметта и паметниците си.

- Забелязваш ли по какъв начин порастват в този момент младите, виждаш ли положителни образци измежду тях?

- Имаме будна, образована, прелестна юноша, само че за жалост никой не я демонстрира. Имаме интелигентни хора, само че и те не попадат в праймтайма на медиите. Търси се скандалното и пошлото. В България има интелигенция. Обръщам се към политиците: Извадете можещите, с цел да блеснете и вие! Извадете интелигентните младежи! Имаме ги!

- Добър съвет, само че политиците в множеството случаи считат, че са си самодостатъчни и нямат потребност от можещи и учени хора.

- На тези години аз не преставам да се изучавам и обичам някой да ме учи.

- Простила ли си всичко?

- Всичко помня, нищо не не помня, само че не отплащам. Имам своето достолепие. Ако някой ме е нагрубил или ме е обидил, не се разправям, подминавам, без да отплащам. Баба ми споделяше: "Една врата не би трябвало да се затръшва, тъй като не знаеш по кое време ще почукаш на тази врата ".

- Ти си доста целеустремена, казваш: „ Решавам да направя нещо и го върша. Когато го сбъдна, съм щастлива и мисля за идната стъпка”. Имаш ли несбъдната фантазия?

- Всяка последваща е несбъдната, до момента в който не я осъществиш. Мечтата е моята цел, в действителност.

- Най-тежката борба, която си водила до момента, коя е?

- С времето! Винаги да бъда в крайник с времето. Нямам право да изоставам! Спиралата на времето се движи единствено напред. Има ли колело, което се движи обратно? Няма!

- В този комплициран свят, къде намираш ориентири?

- В творчеството.

- Често споделят за теб, че имаш сложен, необикновен темперамент. Това тормози ли те?

- Нека тези, които не харесват характера ми, да кажат каква е марката за темперамент. Ще си я сложа в чантата и ще я изваждам съгласно случая. Но, популярност Богу, че имам темперамент! И моят темперамент дефинира коя съм аз.

- Винаги стъпваш на максимата, че „ Един текст би трябвало да е обръщение към публиката ми”. И твоята аудитория доста деликатно следи какво й казваш с песните си. Смяташ ли, че след претърпяното към Ковид-19 публиката ще бъде изменена? Какво искаш да ѝ кажеш през 2021 година?

- Вярвайте в себе си, само че най-много – работете! Една мъдрост гласи: „ Сега е по този начин, само че няма да е все по този начин! “.

Специално за изявлението си пред Епицентър.бг Лили Иванова направи и нова фотосесия, чийто създател е фотографът Костадин Кръстев - Коко. Тя благодари за прелестната атмосфера на магазин Stol Bulgaria и госпожа Емилия Геновска.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР