Колкото и вълнуващо да е обяснението с извънземната мегаструктура“, то

...
Колкото и вълнуващо да е обяснението с извънземната мегаструктура“, то
Коментари Харесай

Странното поведение на звездата KIC 8462852: причината не е извънземна мегаструктура

Колкото и вълнуващо да е обяснението с „ извънземната мегаструктура “, то става все по-малко евентуално. Друга доктрина, която не е обвързвана с извънземни, дава допустимо пояснение за странните светлинни сигнали, идващи от KIC 8462852. Изследователи от Колумбийския Университет считат, че звездата може да е погълнала планета. А странното намигване, което се вижда на телескопите? То може да е породено от остатъци на планетата или нейни луни, които регулярно блокират светлината на звездата.

Като допускат, че това е повода, която стои зад необикновените светлинни модели, долавяни от KIC 8462852, учените пресмятат, че хипотетичната колизия сред двете галактически тела се е случила преди към 10 хиляди години. Увеличеното светене се дължи на освободената сила от звездата след консумирането на планетата. Наблюдаването в последно време затъмняване пък се дължи на обстоятелството, че звездата към този момент е изконсумирала силата на планетата и към този момент се връща към естественото си положение.

Теорията е основана на проучване на звездата (известна също като Звездата на Таби), комбинирано с към този момент известни обстоятелства от галактическата физика. Ако изчисленията на учените се потвърдят, те биха подкрепили теорията, че този тип явления ( колизия на планета и звезда ) са по-често срещани, в сравнение с се смяташе до момента.

Смятаме, че в случай че Звездата на Таби е представителна извадка, нещо като 10 Юпитер-а биха попаднали в типична звезда по някое време в виталния си цикъл, може би даже повече , “ споделя един от създателите на проучването Брайан Метцгер в изявление за New Scientist.

Обикновено, когато планета е в орбита на звезда, яркостта на звездата спада с към 1%. В случая с KIC 8462852 обаче затъмненията са толкоз безредни, че яркостта на звездата спада с цели 22%. По тази причина учените позволяват, че би трябвало да има доста солиден обект, който се движи в орбита, откъдето се появи и теорията за „ извънземната мегаструктура “.

Най-новата доктрина евентуално може да потвърди нещо, което е съвсем невероятно за доказване. Като се има поради, че KIC 8462852 е на към 14 квадрилиона километра разстояние от нас, даже да пратим най-бързия в историята галактически уред Нови Хоризонти (New Horizons) до там, биха били нужни 27,5 милиона години… А в случай че просто изпратим известие, то няма да стигне до звездата преди 3495 година.

Истината е, че технологиите, с които разполагаме към днешна дата не стават за проучвания на извънземни светове. Но Колумбийският Университет към този момент дава задоволително пояснение на феномена KIC 8462852.

Очевидно това не е единствената догадка. Някои спекулират, че измененията в светлината на звездата се дължат на галактически боклуци, други споделят „ група комети “. Напълно допустимо е скоро да се появят и нови теории.

Мобилното приложение на Мегавселена е налично гратис в Гугъл Play Store и Apple App Store.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР