Колкото и цинично да звучи ченгетата настояват това да важи

...
Колкото и цинично да звучи ченгетата настояват това да важи
Коментари Харесай

Как за ченгетата тестовете за дрога са менте, а за нас простосмъртните – не?!

Колкото и цинично да звучи ченгетата упорстват това да важи единствено за тях, само че не и за редовите водачи, които ще продължат да се ревизират на пътя със същите проби менте! Явно униформените се смятат за по-привилегировани, а жителите – тях кучета ги яли.

 

Нека не бъдем разбрани неправилно – нямаме нищо срещу прекъсването на инспекциите на служители на реда с подправени проби, само че това би трябвало да важи и за водачите. Експерти сигнализират от години, че те са безусловно негодни и дават голям % неверни резултати. Така вместо да има предварителна защита на пътя, се унищожава животът на хиляди водачи. Тази дребна детайлност неизвестно за какво е пропусната в молбата на полицейския профсъюз до съда.

 

Всъщност това си има своето пояснение. Ченгетата не са толкоз луди, та да разгласят работата си за изцяло безсмислена.

Вместо това синдикалистите са се заяли с юридическите формалности, по какъв начин тъкмо е издадена наредбата за наложително тестване на полицейските чиновници.

Униформените не се свенят да се изкарат и жертви. В жалбата им е представен член 29 от Конституцията, че никой не може да бъде подлаган на изтезание, на грубо, безчовечно или унижаващо отношение, както и не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото непринудено документално единодушие.

Защо обаче това не важи и за водачите, а единствено за проверяваните по време на промяна ченгета, не излиза наяве.

 

Неофициално полицейски шефове също признават, че сред 30 и 40% от кръвните проби на засечените с проби „ дрогирани “ водачи след това се оказват негативни. Едва ли е изненада, че този неуместен факт е икономисан в информациите от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Вместо това всекидневно сме засипвани с бодри рапорти какъв брой „ надрусани “ водачи са хванати при следващата полицейска акция през денонощието.

 

От години Пътна полиция употребява при инспекциите си теста „ Draeger Drug Check 3000 ", който с проба от слюнка може да улови следи от пет типа опиати – марихуана, амфетамини, метамфетамин, кокаин, морфин и метадон.

Дребен подробност е, че тези проби не са предопределени за подобен вид надзор. Дори и самият производител категорично прецизира на своя уебсайт, че позитивната проба от „ Draeger Drug Check 3000 ", не е 100% гаранция, че изследваният водач сега е надрусан. Тестът е толкоз сензитивен, че може да засече следи от дрога, която е използвана даже няколко седмици по-рано. За да е цялостен парадоксът, въздействие върху резултата може да окажат и куп почтени субстанции като хранителни добавки, кофеин, енергийни питиета и разнообразни безобидни медикаменти.

 

Тестът може да светне в алено и в случаите, когато малко преди този момент водачът е пушил цигара, дъвкал дъвка, ял сандвич или пил кафе. В такива обстановки би трябвало да се изчака най-малко 10-15 минути, преди да се направи пробата, се споделя в инструкцията на „ Draeger Drug Check 3000 ", оповестена в формалния уебсайт на производителя.

Всеки имал съмнителното благополучие да бъде тестван от КАТ, може да удостовери, че това изчакване всеобщо не се съблюдава.

„ Апаратът на КАТ може да регистрира съществуването на опиати, даже и в случай че водачът е ял кифла с маково семе “, изяснява фармакологът проф. Георги Момеков.

 

Предупрежденията на проф. Момеков не трогват катаджиите и върху всеки хванат извършител мигновено се стоварва цялата суровост на закона. При позитивен тест следва неотложен арест и сформиране на акт, обиск, лишаване на книжката, преустановяване регистрацията на автомобила. От тази седмица е в действие и нова рестрикция. Поправка в Наказателния кодекс, призната тихомълком, планува конфискация на автомобила на всеки седнал зад кормилото пийнал или надрусан. Честа процедура е ченгетата да цъфнат и в дома на „ наркомана ” за обиск. Той е без позволение на прокуратурата, тъй като се прави в условия на необходимост ”. Какви са те, всекидневно остава тайнственост.

 

Не са необичайност случаите, когато служителите на реда „ не помнят да упоменат на изумения, че е седнал надрусан зад кормилото водач, че има право да даде и кръвна проба.

 

Дори и да си знаете правата, пораждат и други спънки. Вземането на кръв наложително би трябвало да стане в наличие на униформените, само че те от време на време отхвърлят да се „ разкарват ненужно ", въпреки да са задължени, излиза наяве от десетки правосъдни решения. В случай че „ надрусаният ” жител доста упорства да се възползва от правата си, му се ползва и самобитно възмездие. Той е откарван до болничното заведение с белезници, все едно е рисков престъпник, а очевидци на унижението му стават десетките пациенти и лекари. Без да изчакат резултатите от кръвния тест, чиновниците на КАТ неотложно изпращат протокола с резултатите от полевия тест в прокуратурата за покачване на обвиняване. Там митингите на водача, че в никакъв случай не е вземал опиати, също не важат.

 

Донякъде е успокояващо, че без резултат от кръвния тест дело против „ наркомана ” не може да стартира. За да потвърди невинността си обаче, водачът би трябвало да премине през един дребен пъкъл, описват препатили. Оказва се, че лабораторията във Военномедицинска академия – София единствена е сертифицирана да прави кръвни проучвания за опиати. Заради честите акции на КАТ против пияни и надрусани водачи, тя е затрупана от работа. Все отново работещите там преди всичко се грижат за своите заболели пациенти и едвам когато остане време стартират с кръвните проби на „ наркоманите “.

 

При такова натоварване не е изненада, че резултатите всеобщо излизат след 5-6 месеца. И това, в случай че имате шанс. Подобно закъснение не важи за „ надрусаните “ ченгета, хванати при рутинните инспекции по време на работа. Техните резултати, са подготвени за дни. Явно и това им се коства прекомерно, щом апелират наредбата, с която може да се управлява дали вървят съответни на работа.

 

Решение на казуса с жителите има. Да напомним, че още предходната година служебният вътрешен министър Иван Демерджиев даде обещание да бъдат сертифицирани още няколко лаборатории в цялата страна, с което да се постави завършек на безумното очакване.

 

Обеща, но…

„ На мен ми споделиха, че проучването може да се забави година и половина “, споделя възрастен мъж от Русе, който с учудване научава, че е подкарал колата си надрусан с амфетамини.

Тестът му от КАТ „ Draeger Drug Check 3000 ", е изработен през януари, а резултат и до ден сегашен няма. Освен безпокойството, че може да влезе в пандиза, „ наркоманът “ е заставен да изпита и цялата хубост на безредната ни страна. Докато се чака резултатът от кръвната проба, книжката му е отнета, а персоналният му автомобил, с който си изкарва прехраната като таксиметров водач – спрян от придвижване.

 

„ Вече 8 месеца съм заставен да заставам у дома без пукнат лев. Добре, че са моите близки, та да не умра от апетит “, жалва се русенецът.

За страдание с сходна орис са и още хиляди, изловени от подправените проби на КАТ „ наркомани “, чиято специалност е обвързвана с карането на автомобил.

 

За тях надали е някакво утешение, че щом в миналото в светлото бъдеще, резултатът от кръвния тест се окаже негативен, те имат право да потърсят по правосъден път обезщетение от страната за претърпените вреди. Според адвокати към този момент има куп каузи, при които съответната районна дирекция на Министерство на вътрешните работи е наказана да заплати десетки хиляди левове на набедените от менте тестванията водачи.

 

Естествено този разход не се отразява на парите за заплати на протестиращите униформени. Друг е въпросът дали полицейските синдикати не е редно да се загрижат и за правата на редовите жители, обжалвайки тестването за дрога на самите тях с неточните „ Draeger Drug Check 3000 " …

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР