Колкото и да сме нехайни към собственото си здраве, когато

...
Колкото и да сме нехайни към собственото си здраве, когато
Коментари Харесай

Кои билки да избягваме през бременността

Колкото и да сме нехайни към личното си здраве, когато се зароди нов живот в нас внезапно променяме навиците си – към този момент започваме да се замисляме за всяко нещо, което ядем, пием или вземаме като медикамент. Някои от рестриктивните мерки идват напълно непринудено – от тях просто ни се повдига, други обаче би трябвало да си ги постановяваме, да вземем за пример отхвърли от висококофеинови питиета – кафе, черен и зелен чай, кола.

С това обаче изборът ни на топли питиета мощно се лимитира, което е изключително тягостно през зимата. Обикновено в този миг се сещаме за запарките от билки. Пак към тях посягаме и когато усещаме някакво неразположение, защото всяка от нас знае, че би трябвало да заобикаля медикаментите през бременността. И в двата случая обаче рядко се консултираме със експерт, защото се осланяме на максимата „ даже да не помогне, няма да навреди ”. Натурално и естествено обаче напълно не значи безобидно. Билките освен стоят в основата на голям брой медикаменти, само че с някой от тях в предишното съгрешилите дами са предизвиквали аборт. За това е задоволително да си спомним сюжета на „ Железния светилник ” или разказите на нашите баби.

Билките, противопоказни при бременност се разделят на няколко групи:

Маточни стимуланти– провокират контракции на матката и по този начин могат да доведат до импровизиран аборт. Такива са мащерката, листата от малина, салвията (градински чай), риганът (във огромни дози), копривата, шапичето, овчарската торбичка, белият имел, женското биле (също покачва кръвното налягане), пасифлора. Към тази категория спадат и доста подправки – магданоз, босилек, девесил, розмарин, копър, анасон, канела, карамфил, шафран, които не трябва да употребявате в огромни количества.

Силни очистителни – защото половата и отделителната система са свързани, билките със слабително деяние също предизвикват маточни контракции, да вземем за пример листата на алое вера, зърнестеца, майчиния лист (при честа употреба).

Регулиращи цикъла – тези билки се употребяват при нищожна или изчезнала менструация и провокират кръвотечение. Затова би трябвало да ги избягвате през бременността, изключително в първия триместър. Такива са седефчето и котенцето (обикновена съсънка). Към тази група спадат също лайката и ментата. Последните могат да се употребяват в по-късна бременност, само че в умерени дози.

Увреждат плода – някои лечебни билки, съдържат токсични субстанции, които могат да доведат до вродени недостатъци. Такова деяние имат туята, пелинът, зарасличето.

С хормонална интензивност – тези билки също би трябвало да се заобикалят, тъй като нарушават нужният за вярното протичане на бременноста хормонален баланс. Към тях спадат хибискуса, жълтият кантарион, маточината, глухарчето, черната боровинка, жасмина, очиболеца, жен-шена,

Тъй като този лист не е обстоен, най-добре е да не използвайте, която и да е билка, без да имате задоволително информация за нея. Без никакви ограничавания може да се наслаждавате единствено на чая от шипка и джинджифил (помага при гадене и повръщане) и липа. За последната билка обаче въпреки всичко би трябвало да имате едно на разум – тя е като пречиствателна станция за въздуха и може да съдържа рискови количества олово. Затова купувайте единствено липа, за която сте сигурни, че е набрана от екологично чист регион. Четете деликатно и етикетите на напръв взор безобидните плодови чайове. Освен парченцата плодове, те нормално съдържат женско биле, листа от малина и хибискус.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР