Колкото и да не сте предполагали, зелето има редица позитиви

...
Колкото и да не сте предполагали, зелето има редица позитиви
Коментари Харесай

Кой би предположил, че този зеленчук е толкова полезен

Колкото и да не сте предполагали, зелето има редица позитиви за нашия организъм. Освен че взе участие в редица вкусни ястия, то може да ни е от изгода и в други аспекти. Нека ги забележим:

Санитар на червата

В зелето има доста от нужните за организма ни витамини – провитамин А, В1, В2, В3, В6, витамин К и други Част от потребните му субстанции се грижат за предварителната защита против язви на стомаха и дванадесетопръстника. Високо е и наличието на аскорбинова киселина. 
Осоляването, мариноването и накисването са способи, по които се резервират потребните субстанции в даден артикул. А ние знаем, че зелето преработваме най-вече по този начин, по тази причина си набираме и нужните ни витамини от него.
Друг забавен факт, който може да ви е от изгода в избрани обстановки, е, че киселият сок от зелето се употребява против махмурлук.
Наречено чревен санитар, зелето се употребява при съществуването на проблеми като продължителен запек и дисбиоза. Зелевите нишки балансират интензивността на червата и въздействат позитивно на чревната микрофлора.
Зелето предизвиква отделянето на отрови и холестерол от организма. Подходящо е и в битката с атеросклерозата.
Язвите на стомаха или дванадесетопръстника могат да се лекуват и посредством потреблението на зелев сок. Още след първата седмица след постоянното му приемане ще усетите, че се чувствате по-добре. Пълното възобновяване лишава към месец – месец и половина. 
Ако желаеме да го използваме външно, зелето оказва помощ и при изгаряния, екземи и рани с гной.

Рецепти със зеле

Както споменахме, зелето се оправя със стомашните язви. Приемайте всекидневно по 2 чаши зелев сок, 2-3 пъти дневно, към час преди хранене, само че напитката би трябвало да е затоплена. Сокът от зеле е кадърен до 2 дни в ледник, тъй като по-късно противоязвеният му резултат понижава и се изпарява.
Ако пък имате хемороиди, една чаша свеж зок от зеле, към половин час преди хранене, би ви помогнало да се справите със запека и да нямате този дискомфорт.
Зелевият сок оказва помощ също и при ангина – разреждате го с топла вода и си вършиме гаргара, до няколко пъти дневно. Ако гласът ви е прегракнал – една чаена лъжичка по няколко пъти на ден ще се оправи с възвръщането му. 
При кашлица и бронхит, както и при съществуването на храчки, смесете свеж зелев сок с мед и консумирайте. Ще разтопи слузта и ще омекоти сърбежа и дискомфорта във възпаленото гърло.

Важно е да споменем

Ако сте човек, на който не му понасят добре киселите храни – избягвайте потреблението на зеле. При банкет на свеж сок от зеле противопоказанието е нарасналата киселинност на панкреатита и стомашния сок.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР