Колко паркинги и паркоместа са изградени в Пловдив за последните

...
Колко паркинги и паркоместа са изградени в Пловдив за последните
Коментари Харесай

Паркинги, паркоместа? Община Пловдив такива неща не прави!

Колко паркинги и паркоместа са построени в Пловдив за последните три години? Ако питате градските управляващи те са хиляди, само че в случай че питате водачите – те може даже да се намалели.
Прочетете още
За последните три години единствените вложения в места за паркиране се вършат от районните кметове и тук-таме през контракта на Община Пловдив за асфалтиране. Райкметовете и градските управляващи се хвалят с нови паркоместа, само че в действителност в огромната си част това е възобновяване на паркинги и предблокови пространства, които и до момента са били употребени за това. Разликата евентуално е в някое друго място, обособено при организацията на въпросните зони.

На последната сесия се организира дълъг спор по отношение на местата за инвалиди и електрическите автомобили в Синя зона – по какъв начин те би трябвало да паркират, какъв брой места да имат, както и за какъв брой време да бъде гратис.

От началото на мандата значителен спор за организацията за паркиране няма, с изключение на краткотрайни подмятания на зам.-кмета по превоз Тодор Чонов, че Общината интензивно работи по своите стратегии – зелени зони из целия град, зони с ниски излъчвания и създаване на буферни паркинги и многоетажни такива.Де факто това се приказва от 3 години, де юре – нищо не се прави.

Политиката на Община Пловдив още веднъж де факто би трябвало да бъде ориентирана в две посоки – въвеждане на ред в паркирането в кварталите и периферията, както и ограничение на колите в централна градска част, НО с различни благоприятни условия за хората и водачите. С други думи всяка една възбрана или ограничаване, би трябвало да върви с нова опция за паркиране или предвижване. Де юре до момента се вкарват само рестрикции, без никаква други възможности в прекъсването и паркирането.

Синя и Зелена зона

В момента дейностите на Община Пловдив се ориентирани само в това да уголемява и уголемява Синя зона. Хвърлянето на някои улици в обсега за платено паркиране, обаче от време на време основава безпорядък в цели карета. Такъв бе случая с ул. „ Генерал Данаил Николаев”, която за дни бе в Синя зона, а след напрежение измежду живеещите на улицата и в прилежащите такива, тя още веднъж се върната в остарелия режим. На последната сесия бяха вкарани още 9 улици в обсега, като сигурно сходен проблем ще назрее и на ул. „ Сава Муткуров”. Там всички коли ще се пренасочат към прилежащите улици и е въпрос на време напрежението да ескалира.

В същото време Община Пловдив направи така наречен краткотраен паркинг на ул. „ 4 януари”, като нахвърля трошляк и пясък на парцела, предназначен за многоетажен паркинг. Там дефицитът на паркоместа е осезателен и редица юристи и заети в зоната употребяват паркинга. В този му тип обаче той съставлява едно голямо кално леке, нещо против което сякаш се бори различен зам.-кмет на Пловдив – Анести Тимчев.

Още с встъпването си Тодор Чонов показа програмата си за „ Зелена зона” - голямо пространство от регламентирано паркиране във всички квартали на Пловдив. Идеята бе в него да се заплаща по-ниска такса за престои, а живеещите да могат да стопират там против ваучър гратис. За 3 години това по този начин и не доби някаква идейна рамка, пък камо ли план за разпоредба. Оправданието на управляващите е, че на всички места първо би трябвало да се вкара еднопосочно придвижване, в сходство с Генералния проект за организация на придвижването. Едва по-късно, сходна зона може да бъде въведена. Така с дребни стъпки през няколко месеца се вкарват нови еднопосочни улици, а прокламираната „ Зелена зона” несъмнено се отдалечава към идващия мандат.

Паркингите

В този мандат бе открит първия многоетажен паркинг в регион „ Западен”, чието строителство стартира преди встъпването на Зико като кмет. Видно е обаче, че Община Пловдив няма никакво желание да строи нови такива.

Многоетажният паркинг на ул. „ 4 януари” сякаш се препроектира, само че към този момент втора година, по този начин и Общината няма готово задание. Още повече, че той е привързан с пробива под Водната палата. Зико изрично отхвърли опцията да се построи многоетажен паркинг на ул. „ Любен Каравелов”. Според кмета там има мол със стотици паркоместа и няма смисъл от подобен паркинг. Другият план в „ Тракия” до учебно заведение „ Димитър Талев” също е бутнат във фризера.

Преди година кмета Здравко Димитров съобщи, че има интерес от частни вложители да изградят многоетажните паркинги на концесия. До този миг обаче няма никакви стъпки по отношение на това подмятане на градоначалника.

Буферните паркинги също бяха нещо, което бе споменавано неведнъж. Такива трябваше да се изградят на главните входно-изходни артерии – Голямоконарско шосе, Кукленско шосе, Асеновградско шосе, както и на бул. „ 6 септември” на кръстовището с „ Източен”. Нито един от тези планове не бе стартирано даже на идейна фаза. Въпросните паркинги обаче са директно свързани и с градския превоз. Видимо той освен, че не се развива, а и има сериозен декаданс, както в осъществяването, по този начин и в качеството на услугата. В този смисъл надали софийско семейство, идващо на екскурзия в Пловдив, ще остави колата си на паркинга на „ Колодрума” и ще тръгне с автобусите из града.

Със сигурност Община Пловдив не е длъжна да обезпечава паркоместа за всеки един автомобил на своите данъкоплатци. Когато хората си купуват жилище или парцел, те би трябвало да са наясно с лимитираните пространства за тази цел. Това, което би трябвало да създадат градските управляващи е да вкарат ред и други възможности. Изграждането на подобен вид уреди в централна градска част и в невралгичните места е точно това. Към това би трябвало да се прибавят и стотиците нови жилищни здания и комплекси, които „ бутат” още повече коли в жилищните карета. В момента по закон се изисква за едно жилище да има едно паркомясто. Средната потребност обаче е 150%, или по 1,5 паркоместа на апартамент.

Вместо обаче градските управляващи да вършат нещо с решаването на казуса, бюджетарите залагат двойно повече пари от санкции и наказания. С други думи – без паркоместа ни е по-добре, тъй като хем не се дават средства, хем и повече коли стопират погрешно, а това ни носи пари.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР