Колко често се случва да чуете лекция на живо от

...
Колко често се случва да чуете лекция на живо от
Коментари Харесай

566 часа извън земята, 36 часа в открития космос. Той е тук, за да разкаже

Колко постоянно се случва да чуете лекция онлайн от същински астронавт? А какъв брой постоянно виждате с очите си професионална презентация за изискванията на марсианската повърхнина през погледа на геолог от международна големина? Искате ли да разберете какво ни споделят скалите за историята на водата по повърхността и каква е вероятността през днешния ден на Марс да има живот?

Е, в случай че желаете - моментът пристигна. прави следващото си неповторимо събитие, на което ще можем да забележим и чуем всичко изброено.

В събота, 11 юни, в Sofia Tech Park ще можем да забележим лекция - онлайн - от Рекс Уолхайм - астронавт със сериозен стаж в космоса. Като участник в три галактически задачи, той е навъртял 566 часа надалеч от родната си планета, а за 36 часа и 23 минути от тях е бил в открития космос.

Зак Дикинсън пък ще ни разноски из повърхността на Марс, а двойният притежател на премията Ig Nobel и известен теоретичен публицист Д-р Ху ще ни опише какво съставлява машина за диария, а доктор Андрюс ще показа по какъв начин военни са се опитвали да накара вулкани да изригнат като пуска в тях нуклеарни глави.

Светът на науката - подобен, какъвто постоянно сме желали да го забележим. Пред себе си, в България и на понятен език.

Клуб Z е медиен сътрудник на събитието и в събота ще ви създадем съпричастни с историите на учените. Ще видите изявление с астронавта Рекс Уолхайм, репортажи от лекциите на другите лектори и доста, доста фотоси. А в този момент, за нашите читетели представяме:

Ratio - хората, които целят да ни покажат хубостта, мистерията и вдъхновението, които науката основава в света към нас, като приказва за научни тематики на понятен език. Говори: Снежана Янева - доброволец, член на екипа и неотклонен пропагандатор на концепцията.

Какво е Ratio? Кои са Ratio?

- Ratio е организация, която прави събития за известна просвета на наличен език тук-там, които всички посещаваме нормално - питейни заведения, открити подиуми. Събитията ни събират сред 100 и 1000 души, според от формата, и тези хора съумяват с изключение на да научат по нещо любопитно, и да срещнат хора със сходни ползи.

Критичното и аналитично мислене, интелигентният прочит на обстоятелствата, смисленият и градивен разговор имат капацитета да заемат значимо място в всекидневието на всеки един от нас, а ние се опитваме да го напомним и да го улесним.

От няколко години вършим и, в който се опитваме да приказваме повече и за философия, нравственос и морал, просвета, които тематики са непроменяемо свързани с науката и сериозното мислене.

Какво ще забележим в събота?

- Истински астронавт! На 11 юни следва едно от най-големите ни събития за годината - - целодневно събитие с четири тематики, показани от интернационалните лектори, както и две галактически изложения.

Този път сме поканили астронавт, който да ни опише за живота в Космоса; притежател на антинобелова премия, от който ще научим за какво са ни мигли; имаме си академик от Лондонския природонаучен музей, с който ще търсим вода и извънземни на Марс, и не на последно място - вулканолог, който ще ни показа за какво военни са пускали нуклеарни глави във вулкани.

Как успяхте? Как на едно място се събират такива хора, с такива биографии, че даже се събират в България?

- Това е дванадесетото издание на форума, през годините на сцената ни са се качвали страхотни хора, които пък по-късно предлагат събитието ни на свои сътрудници учени, оказват помощ ни да ги поканим. Мисля, че откровеното любознание и обич към науката, които виждат в публиката разсънва желанието да ни оказват помощ. А пък ние се стремим организацията да е на равнище.

Двама, трима, петдесет? Колко хора има вашият екип, какви са мозъците зад Ratio?

- Десетки доброволци се включват регулярно, от монтажа на подкастите, през фотосите от събитията, до dry run сесиите с лектори преди събития - съвсем всичко се прави с помощта на доброволци, които имат напълно общоприети “дневна” работа. И по този начин към този момент 10 години.

Какви хора са " хората на Ratio "? За кого го вършиме?

- За всички. За да се разбираме един различен по-добре и да разбираме света към нас по-добре.

А за какво го вършиме? Заслужава ли си?

- Да, по какъв начин другояче щях да се срещна с астронавт?
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР