Kолите втора ръка продължават да поскъпват. От бранша прогнозират, че

...
Kолите втора ръка продължават да поскъпват. От бранша прогнозират, че
Коментари Харесай

Защо колите втора ръка поскъпнаха с близо 50% за година?

Kолите втора употреба не престават да нарастват. От сектора предвиждат, че нарастването може да доближи близо 50 % по отношение на цените от предходната година. Причината е, че на вторичния пазар в Западна Европа липсват предложения. Традиционният импорт от Италия, Германия, Швейцария и Австрия е мощно стеснен, защото след международния локдаун за нов автомобил се чака сред 8 месеца и година и половина.

" За една кола сега се борят към 4-5 търговци на открито. Цените се подвигнаха най-малко с 30 % както на новите коли, по този начин и на втора ръка ", изясни пред Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на коли.
 Колите
Колите " втора " ръка нарастнаха с 50% за година, ето кои коли са най-търсени

На какво се дължи повишаването?

Основната причина за това е голямото закъснение на аварийните елементи и доставката. Поради тези аргументи през последните години много се развива вътрешният пазар на коли в България, добавя Константин Попов - търговец на коли.

У нас най-предпочитани са колите до 10 години

Според търговците въпреки и с мудни темпове автопарка в България се възобновява като в огромните градове водачите вземат под внимание и евросертификата на колата.

" Ценовият диапазон на колите, които се продават на българския пазар, е сред 3-4 хиляди лв. до 40-50 хиляди. Дизеловите коли са главно търсените. Тези с дребните мотори са за желани. Тъй като сега пропан-бутанът е най-евтиното гориво на пазара, към колите с газов инжекцион също има огромен интерес ", сподели Емил Николов - търговец на коли.
 Не единствено колите втора употреба, само че и новите нарастват с бързи темпове в Съединени американски щати
Не единствено колите втора употреба, само че и новите нарастват с бързи темпове на втория максимален автопазар

Каква е повода за това

Повишен е и ползата към хибридните коли поради ниския разход, който е приблизително с 30% по-малък от този на общоприет бензинов или дизелов мотор в същия клас.

През последните няколко месеца търговците регистрират и друга наклонност. Повишаване на интереса към електрическите коли поради високите цени на горивата. " Втора ръка " те могат да се намерят на цена сред 20 и 80 хиляди лв..

Засега обаче напредването на ток у нас остава по-скоро бутиково наслаждение. До 1 юли записаните електрически коли са малко над 4600. Според търговците една от аргументите е неналичието на огромен брой зарядни станции в страната. На този декор прогнозите са, че цените ще не престават да порастват, а пазарът ще навакса забавените темпове най-рано следващата година.

" От 60-70 автомобила, които държа в наличност сега имам 9 автомобила в автокъщата. Продаваме, а няма какво да купим ", изясни Любомир Доросиев.

По данни на Европейската асоциация на производителите на коли броят на регистрациите на нови коли в Европа е намалял с близ 17 % през юни. От началото на годината спад регистрират страни като Италия, Франция, Германия и Испания. Най-голям % през юни е регистриран в Хърватия - близо 30 %.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР