Колите, които се движиха масово преди 30-40 години по пътищата

...
Колите, които се движиха масово преди 30-40 години по пътищата
Коментари Харесай

Защо някои шофьори сипват захар в охладителната система на двигателя?

Колите, които се движиха всеобщо преди 30-40 години по пътищата на страната ни, несъмнено, бяха доста по-опростени като структура от електрическите коли, хибридите и въобще всички модерни транспортни средства - натъпкани с електроника, системи за сигурност и с други " плодове " на еволюцията на автомобилната промишленост.

Но с всичко това автомобилните мотори с вътрешно горене все още са запазили охладителната система в своя дизайн съвсем непроменена. Нейното " рационализиране “ през десетилетията се свежда като цяло до появяването единствено на нови антифризни сформира.

Това ни споделя, че " заветите на нашите предшественици “ в региона на охлаждането на мотора към момента могат сполучливо да се употребяват от актуалните притежатели на коли. Един от тях е обвързван със захарта. В днешно време е мъчно да си представим, но в края на предишния век много коли се движеха с елементарна вода в радиатора. Особено камионите.

" Tosol ", руски вид антифриз, се използваше основно за леки коли. Но от време на време и той не спасяваше системата от заледяване - качеството на тази течност също беше руско. Тоест несигурно и непредвидимо. Освен това в тези дни се смяташе за обикновено прибавянето на вода към охладителната система, която в началото беше цялостна с антифриз, а когато се откри видим спад в равнището на охлаждащата течност, се доливаше вода.

И тогава някои по-хитри водачи осъзнаха, че точката на шупване на разтвор на вода и елементарна трапезна захар е по-висока от тази на чиста вода. И сладкият сироп замръзва при доста по-силен мраз. От което се заключава, че разтвор на захар във вода може да се употребява като сурогат на антифриз.

Гаражни гении са разкрили емпирично, че с цел да получите домакински антифриз, би трябвало да разтворите над кг захар в два литра чешмяна вода. По-малко централизация не работи. При умерени студове полученият артикул не се трансформира в лед и се оправя добре с функционалностите за изстудяване на мотора в жегата. Захарта обаче последователно се разгражда и след няколко месеца домашно приготвеният антифриз изисква замяна, написа automedia.investor.bg.

Сега такава рецепта може да бъде ползванта единствено при положение на неотложност. Например, когато незабавно би трябвало да добавите охлаждаща течност към системата, само че естествен антифриз не е разполагаем, защото обстановката се случва да вземем за пример някъде надалеч от профилирани магазини за коли. Това не значи, че в този момент всеки притежател на кола би трябвало да държи в колата си петкилограмова торба захар и туба вода. Разбира се, че не. Но да знаете по какъв начин да приготвите антифриз благодарение на спонтанни средства е потребно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР