Колекция от над 350 образци на български шевици тръгва по

...
Колекция от над 350 образци на български шевици тръгва по
Коментари Харесай

Български шевици тръгват по света с пътуваща изложба и дигитален учебник

Колекция от над 350 мостри на български шевици потегля по света с пътуваща галерия и с цифров учебник,  заяви на Българска телеграфна агенция ръководителят на читалище " Български искрици " в Добрич Магдалена Петрова.

Читалището по практическа история и занаяти в етнографския комплекс " Стария Добрич " събра скъпото благосъстояние от претекстове в интернационален конкурс с поддръжката на общината и в партньорство с Асоциацията на българите по света. Орнаментите от Възраждането до 40-те години на предишния век се вписват в традициите на другите етнографски области в България, на българските общности зад граница - в Бесарабия, Таврия, Банат, Северна Добруджа. Везбени претекстове изпратиха и българи от Съединени американски щати, Русия, Азербайджан, Испания, Италия, Англия, изредиха уредниците на конкуренцията.

Колекцията на първо време ще бъде показана в Добрич, а за Трети март - в музея в Самоков, при победителката в състезанието Ани Йовева. Майсторката от близкото село Широки дол възпроизведе шевици с 10 разнообразни техники, сподели ръководителят на читалището. В Разград изложбата ще провокира възхита и с багрите на носителката на специфичната премия Николинка Ангелова от локалното село Гецово, сложила връх по умелост с изпратените 116 претекста.
Колекцията ще стигне и до румънския град Констанца, откъдето младият откривател с български корени Юлиан Митран също е добавил към " зашива " орнаменти. Искаме маршрутът на българската шевица като страж на родовата памет да премине през етнографските области, откъдето над 40 участници - читалища, неправителствени организации, землячески сдружения, ни изпратиха мостри, прибавиха от " Български искрици ". Читалището се надява сбирката да бъде забелязана в това число и в Лос Анжелис, където българката Веси Казашка е запазила истински бодове от женска риза.

Всички мостри са прегледани от журито на състезанието с представители на Министерството на културата, на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, на Историческия музей в Чипровци.

Вече приготвяме и самобитен цифров учебник за българската шевица, с цел да бъде съхранена, сподели Магдалена Петрова. По думите й етнографи са събрали доста повече мостри на везбеното изкуство, само че мъчно се намира напътствие по какъв начин се създава на ръка самата орнаментика. В учебника на " Български искрици ", който в бъдеще ще бъде отпечатан като азбучник, ще има техническо изложение на схемата и размера на претекста, какви са цветовете на конците в достоверния вид, по какъв начин да се следва бод след бод и така нататък, разясни Петрова.

В читалището откриват огромната празнота, когато стартира работа школата по българска везба. Шестгодишната Тея пътува от Варна, с цел да се научи да бродира.

Нашата шевица носи доста сила , българката намира сили в тежък миг с багри и орнаменти да пожелае положително за фамилията си, за рода, да " кодира " всичко, за което е жадувала и копняла, описа Магдалена Петрова. Майсторката на орнаменти, която е икономист по обучение, най-добре познава добруджанските носии, в чиято декорация има повече скотски и растителни претекстове. Петлето е знак на новото начало, то пропъжда злото, а цветовете - от черно и тъмнокафяво до оранжево и жълто, са свързани сигурно, непоклатимост и резистентност като земята и богата годишна продукция, която дава, разясни читалищният ръководител.

Макар премиите в интернационалния конкурс към този момент да са раздадени, в Добрич не престават да идват писма с истории за шевицата. В " Български искрици " чакат сбирката да стане още по-богата, да продължи да живее и да бъде предадена на идващото потомство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР