“Колегите от “Продължаваме промяната” положиха неумоверни усилия за това България

...
“Колегите от “Продължаваме промяната” положиха неумоверни усилия за това България
Коментари Харесай

Свиленски: Ако третият мандат дойде при БСП, ще положим всички усилия България да има правителство

“Колегите от “Продължаваме промяната” поставиха неумоверни старания за това България да има държавно управление в тази тежка обстановка, която следва. За страдание обаче други парламентарни групи взеха решение, че е по-добре да се играе със стабилността на страната, в сравнение с да се одобряват закони.” Това разяснява ръководителят на парламентарната група на “БСП за България” Георги Свиленски в предаването “Още от деня” по Българска национална телевизия, оповестиха от пресцентъра на партията.

“Видяхме едно безконтролно държание на парламентарни групи, които започнаха дейности без да оценят последствията”, заключи обстановката Свиленски. Той уточни като първо такова деяние промяната на ръководителя на Народното събрание. “И до ден-днешен Народното събрание няма ръководител. В такава обстановка, когато даваш поръчка, че даден човек не си прави работата и имаш болшинство да го смениш, до момента би трябвало най-малко три пъти да сме избрали ръководител на Народното събрание. Но те хвърлиха Народното събрание в едно безвремие, в което не могат да стартират съвещания, комисиите не работят и народни представители не вървят на заседания”, добави той.

“В момента има едно болшинство - 123 народни представители смъкнаха държавното управление, 126 народни представители смъкнаха ръководителя на Народното събрание - да се обединят и да извадят и Събранието, и държавното управление от обстановката. Само че те не го вършат. Защото българските жители ще видят тази колаборация сред “Възраждане”, Движение за права и свободи, ГЕРБ - партии, несъвместими една с друга, обединени от една-единствена цел - да рушат”, безапелационен бе ръководителят на парламентарната група на левицата.

“Важното за нас е, че реализирахме доста от нещата, които бяхме дали обещание на българските жители - измененията в обществената политика, измененията в икономическата политика, подпомагането на бизнеса, на дребните и междинните компании. Всички тези неща, които сме ги обещавали и хората ги чакаха, в този момент към този момент са факт. Кога някой можеше да си намерения, че в България ще има на всички места безвъзмездни ясли и детски градини?

Кога някой си е мислил, че минималната пенсия ще бъде вдигната от 300 лева преди 1 година на 476 лева - над 50%? Кога някой си е мислил, че ще падне таванът на пенсиите? Много пенсионери си отпътуваха от този свят без да си получат заслужените пенсии. Сега таванът се подвигна на 2000 лева, след няколко месеца - на 3400 лева Ето това реализира Българска социалистическа партия. Тази коалиция даде опцията тези неща да се случат. В програмата, която бяхме подготвили, щяхме да продължим в тази тенденция и се надявам тази стратегия в действителност да види бял свят”, разяснява още Георги Свиленски по отношение на реализирано от досегашното ръководство.

Той уточни, че е ангажимент на президента да реши на кого да връчи третия мандат. “Зависи и какви са му упоритостите, тъй като, в случай че президентът мисли за бързи избори, евентуално ще го даде на парламентарната група, която има минимален късмет да осъществя мандат”, позволи социалистът.

По думите на Свиленски за 22-та закона, които би трябвало да се одобряват по Плана за възобновяване и резистентност са нужни най-малко 3-4 месеца парламентарна работа, и няма по какъв начин в границите на 2-3 дни, с които президентът вероятно би отсрочил връчването на идващия мандат, да бъдат решени тези въпроси.

“Ако третият мандат пристигна при нас, ще поставим всички старания България да има национално отговорно правителство”, безапелационен бе националният представител. Той акцентира, че левицата ще приказва с всички парламентарни групи от досегашната коалиция, като това изключва ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Свиленски позволи, че при последващи диалози, междуличностите условия би трябвало да се преразгледат. “Никоя политическа мощ не трябва да слага условия какъв да е водачът на друга политическа мощ. Или пък слага изискване, че просто не влиза в диалози с тях. Както ние казахме, че не можем да влезем в диалози за второ държавно управление с министър председател Кирил Петков, само че не сме казвали кой да бъде”, посочи той.

Георги Свиленски разяснява още, че мъчно се работи в тази обстановка поради неналичието на устойчиво болшинство и уточни, че, с цел да работи Народното събрание обикновено, трябват най-малко 130-140 народни представители. “Въпрос на мурафет, въпрос на опит, въпрос на диалогичност, въпрос на предпочитание. Мисля, че Българска социалистическа партия отговоря на всички тези критерии и ние бихме могли да се оправим с тази тежка ситуация”, акцентира социалистът.

Линк към новината на формалния уебсайт на Българска социалистическа партия:
https://bsp.bg/news/view/22645-georgi_svilenski__ako_tretiyat_mandat_doyde_pri_bsp_shte_polojim_vsichki_usiliya_bylgariya_da_ima_pravitelstvo_.html
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР