Коледните празници са натоварен период за много шофьори от гледна

...
Коледните празници са натоварен период за много шофьори от гледна
Коментари Харесай

Проверете гумите при голямото пътуване по празниците

Коледните празници са претрупан интервал за доста водачи от позиция на пътуванията. Преди да тръгнете на път, изключително зимата, убедете се, че гумите ви са в положително положение. Водачите би трябвало да са сигурни, че гумите на автомобила дават отговор съответно на метеорологичната конюнктура.

Автомобилните гуми последователно изпускат въздуха, което изисква от време на време напомпване. Налягането им изисква особено внимание през зимните месеци. Автомобилните производители предлагат несъмнено налягане, само че неведнъж не отбелязват потребността от по-високо налягане през зимата.

„ Температурните вариации се отразяват на налягането в гумите. Спад от 10 градуса намалява  налягането в гумите с 0.1 бара. Именно заради тази причина предлагаме да помпате гумите през зимата с 0.2 бара над предложеното от производителя, “ поучава Мати Мори, управител Техническо обслужване на клиенти в Nokian Tyres.

Мори също по този начин предлага да ревизираме налягането в гумите, когато те са студени, защото при придвижване те постоянно демонстрират по-високо налягане. Правилното налягане в гумите има голямо въздействие върху държанието на автомобила и износването на гумите. Ниското налягане в гумите понижава сигурността като усилва спирачната отдалеченост и утежнява държанието в завоите, а гумата става по-лесна за продупчване. Не забравяйте и поддръжката на аварийна гума – бъдете сигурни, че в случай че ви се наложи да я употребявате, тя е в оптимална кондиция и с вярно налягане.

Когато товарите колата си, би трябвало да поставите най-тежките товари в долната част и да закрепите или да поддържате всички насипни предмети, тъй че те да не излетят при ненадейно прекъсване. По-голямата маса изисква повече сила; затова, когато шофирате в завой или върху хлъзгави повърхности, би трябвало да имате поради, че изцяло претрупан автомобил стопира и се ръководи по-трудно от празния.

Проверка на зимните гуми:

Проверявайте налягането на гумите на всеки няколко седмици. То оказва огромно въздействие върху комфорта при шофиране и износването на гумите. Поддържайте налягането на гумите 0,2 бара по-високо през зимата

Измервайте дълбочината на протектора няколко пъти на сезон. Ако дълбочината на протектора е под 4 милиметра, е време да промените гумите

Проверете възрастта на гумата. Животът на гумите продължава почти 6 години при дейна приложимост. След като гумите са навършили 10 години, те към този момент не би трябвало да се употребяват. Гуменото съединяване се втвърдява с възрастта, като по този метод понижава сцеплението.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР