Коледен Фермерски пазар „Пендара ще се състои тази събота, 21

...
Коледен Фермерски пазар „Пендара ще се състои тази събота, 21
Коментари Харесай

Конкурс за греяно вино и ракия на Коледния Фермерски пазар

Коледен Фермерски пазар „ Пендара " ще се състои тази събота, 21 декември 2019 година, на Женски пазар от 10 до 16 часа. Освен обичайните фермерски и занаятчийски храни за посетителите са готови още много изненади и благоприятни условия за положително въодушевление. Една от атракциите е Конкурсът за най-пивкото и ароматно греяно вино или ракия, който ще разреши на баш майсторите на типичната коледна напитка да премерят чаши в конкуренция кой е най-хубавият. Участниците ще имат половин час, с цел да подготвят майсторското си пиво, като се позволяват единствено естествени съставки, а обичайните и локални предписания ще са приоритет в оценяването. Жури от 3-ма души ще избере спечелилият, който е съчетал съвършения баланс сред усет и мирис в греяното вино или ракия, а гостите на Женски пазар ще имат удоволствието също да опитат от коледните топли питиета. Конкурсът е с начален час 13:00 и ще се организира на специфичната демонстрационна сцена на Фермерски пазар „ Пендара ".

Тази събота в границите на Коледния фермерски пазар на Женски пазар ще гостуват още Дядо Коледа и Снежанка за най-малките, ще има национални танци и коледни български песни, а в специфична работилничка ще се учим по какъв начин да украсяваме коледни курабийки.
За феновете на анологовата музика организираме и четвъртото издание на Sofia Vinyl Fest, който ще събере търговци и фанатици на грамофонни плочи. (повече детайлности в приложената програма)

„ Решихме да създадем същински коледен дух на Женски пазар и да организираме празник както за сетивата, по този начин и да дадем опция на посетителите ни да си напазаруват за идните Бъдни вечер и Коледа. За нас фермерския пазар „ Пендара " е мястото, на което българските фермери и занаятчии могат да оферират своята продукция всяка събота, само че и опция на Женски пазар да покаже, че е същинско съвременно градско пространство, което съчетава търговски площи със събития, представляващи сериозен интерес както за столичани, по този начин и за гостите на столицата ", сподели Драгомир Димитров, изпълнителен шеф на Пазари Възраждане ЕАД, общинското сдружение, което стопанисва Женски пазар.

Фермерският пазар, към този момент станал обичаен на Женски пазар, ще се организира още веднъж сред улиците „ Симеон " и „ Кирил и Методий ". Занаятчийските и фермерските артикули са изложени в три продуктови зони - „ Плодове и зеленчуци ", „ Млечни и месни " и „ Други храни и питиета ". Организатори на постоянния фермерски пазар „ Пендара " в столицата са Фондация „ LocalFood.bg " и „ Пазари Възраждане " ЕАД. Подкрепят се започващи български фермери и занаятчии, фокусът е върху нови производители и артикули, кулинарни демонстрации и щандове на основата на националното ни гастрономическо завещание.

Сред изложителите на Фермерски пазар „ Пендара " са ферми за плодове и зеленчуци, производители на мляко и месни артикули - измежду тях са Ферма Бродилово, мандра „ Кеффа " и мандра „ Кочорите " в с. Стойките, които оферират млечни артикули. Малката фамилна плантация Green Living Farm предлага пъдпъдъчи яйца и неповторима паста с тях. Том Консерв ООД - фамилен производител на лютеници и зеленчукови пастети по остарели селски предписания, а плантация „ Венец " е фермерски кооператив, който ще предложи плодове и сокове на столичани, отгледани в лични пермакултурни градини. Във фермерските зони на пазара ще бъдат включени още производители на обичайни пестили, най-стария по произвеждане тахан от с. Плавун, Ивайловградско, компанията Сам 86 за пчелни артикули, занаятчийски самун с мая, мед и пчелни артикули, био виновност и оцети и доста други като планове като Дивата шипка, да вземем за пример - плантация, която отглежда лимец и орехи в русенското с. Николово, винарска маза Лозина, както и още доста други.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР