Коледа е един от най-светлите християнски празници и се отбелязва

...
Коледа е един от най-светлите християнски празници и се отбелязва
Коментари Харесай

Какъв е произходът на Коледа

Коледа е един от най-светлите християнски празници и се отбелязва всяка година на 25 декември както от католици, по този начин и от православни християни.

Тази дата е оповестена за рождения ден на Исус. Малко хора знаят обаче, че произходът на този празник може да бъде проследен доста по-назад в историята и неговите корени могат да бъдат открити в езически празници и остарели друидски митове. Един сходен езически празник е “Деус сол инвиктус” или “Денят на Непобедимото слънце” – рождената дата на бога на светлината. Култът към “Непобедимото слънце” е основан от император Аурелиан на 25 декември 274 година сл. Хр. и на тази дата се ражда слънцето.

Друг прототип на коледните празници е Сатурналия – древноримски фестивал в чест на бога Сатурн, който се провеждал от 17 до 23 декември. Празникът се отбелязвал с жертвоприношение в храма на Сатурн, огромен прием и подаряване на дарове. В тези дни в римската империя бил разрешен и хазартът.

Германският фестивал Юл се отбелязвал по същото време и е свързван със зимното слънцестоене, сходно на “Деус сол инвиктус”.

Християнската черква отхвърля всички тези празници и през 350 година сл. Хр. папа Юлий I афишира 25 декември за рождената дата на Исус и по този начин е възприета от целия християнски свят. Тази дата обаче не попада на никое място в библейските текстове и остава неразбираемо за какво тъкмо тя е определена за рождения ден на Христос.

Коледа стартира да се чества всеобщо към IX в. когато стартират и празничните литургии. Символи на празника стават украсеното коледно дърво и имелът. Имелът има значимо място в норвежката и келтската митология, тъй като остава зелен и ражда плодове даже и през зимата. Според келтски друиди имелът лекува разнообразни заболявания.

Коледното дърво, сходно на имела, е зелено и през зимата, символизирайки безконечен живот и прераждане. Според легендата първото коледно дърво е украсено от протестантският модернизатор Мартин Лутър. Разхождайки се пред дома си, той бил толкоз изумен от хубостта на звездите, които светят през клоните на дърветата, че занесъл едно дръвче у дома и го украсил със запалени свещи.

Смята се, че Рига в Латвия е първият град, в който украсено дърво е употребявано за коледна декорация още през 1510 година, оповестява БТВ. Германците пък са първите, които основават изкуствени коледни дръвчета от боядисани в зелено гъши пера. Франклин Пиърс пък е американският президент, който украсява за първи път коледно дърво в Белия дом. По-късно Теодор Рузвелт не разрешава практиката по време на своето президентство от екологични съображения.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР