Коледа е дългоочакван празник, отбелязван от милиарди хора по света.

...
Коледа е дългоочакван празник, отбелязван от милиарди хора по света.
Коментари Харесай

Как светът празнува Коледа

Коледа е дълго чакан празник, отбелязван от милиарди хора по света. В нашето схващане ние свързваме тази свят ден с купища дарове, отрупани маси с коледни специалитети, радостни коледни песнички. Елхите са богато украсени, камбаните звънят, означават Раждането на Христос. Неизменните са облици на Дядо Коледа, шейната, джуджетата.

Макар главните облици и ритуали да са сходни на всички места по света, всяка страна има своите присъщи обичаи и вярвания в отбелязването на един от най-светите християнски празници.

За католиците и протестантите Коледа е най-големият църковен празник, за православните християни е вторият максимален подобен след Великден.

В България Коледа се отбелязва на 25 декември от 1968 г насам. Дотогава Коледа се е чествал на 7-ми януари, както и досега се чества от православните нации на Русия и Сърбия.Този празник е продължение на Бъдни вечер – последният ден от коледните пости.

Неизменен обред в предишното е било коледуването, което към момента се практикува в някои региони на странати. Млади мъже, наречени коледари, облечени с костюми със наложителни калпаци с китки, „ шарени тояги “ обикалят домовете постоянно в източна посока. Във всеки дом те извършват специфични песни, а домакините на собствен ред ги подаряват с кравай, храна, вино.

На Бъдни вечер трапезата наложително е от постни ястия. Най-важна е питата. Колкото повече ястия има на нея, толкоз по-богата ще е настъпващата година. Броят им би трябвало да е нечетен. Най-възрастият мъж възпламенява огън, в който се слага бъдник – особено отсечено крушово или дъбово дърво, което би трябвало да гори цяла нощ. Ако огънят гори буйно, годината ще бъде плодородна и богата. Преди фамилията да стартира да вечеря, къщата се прекадява с тамян, с цел да се прогонят злите духове и сили. Бъдни вечер се чества обичайно у дома в фамилна атмосфера, на Коледа към този момент се употребява месо за първи път.

В прилежаща Гърция отбелязването на Коледа е обвързвано напълно с религията. Елхата се украсява навръх 24 декември и се скапва тъкмо след 12 дни – след Йордановден или Фота, както е наименуван този празник от гърците. Трапезата е богата, доминират свинско месо, пуйка, саралия. Подаръците обичайно се подаряват на Нова година, а не на Коледа. Добрият дъртак, който носи дарове в Гърция, се назовава Свети Василис. Любопитно е, че гръцките домове за Коледа с изключение на с елха, се украсяват с книжен или дървен транспортен съд. Той се слага на входната врата на дома или покрай камината. Носът на кораба би трябвало да е извърнат към центъра на къщата. Тази традиция е най-много публикувана в гръцките острови и се корени в изключително мощните обичаи в предишното на Гърция в корабоплаването.

В Италия Коледа се чества три дни. Най-типичното ядене е специфичен ритуален самун, наименуван панетоне. Пълен е с портокали, стафиди и мандарини, посипан с бадеми и орехи и наподобява по усет на козунак. На Коледа се подаряват подаръците и по-късно всички играят на фамилни игри и вземат участие в празнична лотария.

Във Англия всеки дом е изпълнен с песни и танци в деня на Коледа. Легендата гласи, че Дядо Коледа се спуска през комина и оставя подаръците за всички в специфични чорапи, закачени на леглото на всяко дете. На трапезата се сервират пълнена пуйка или патица с печени картофи и специфичен коледен пудинг. В приготвянате на пудинга се включват всички от къщата. В католическа Ирландия на първо време се осветяват прозорците на дома и фамилията се събира със свещ в ръка на специфична молитва. Свещта на най-младия от присъстващите се слага на ръба на прозорците. Смята се, че тя показва пътя на Мария и Йосиф в тъмното.

Във Франция децата чакат с неспокойствие Пер Ноел, техния Дядо Коледа, като украсяват къщите и най-много прозорците с многочислени лампички и светлинки. Традиционният коледен сладкиш се назовава бюш и съставлява шоколадово пънче с глазура. Основното ядене е петел цялостен с кестени.

В доста страни една от най-популярните коледни песни, изпълнявана на разнообразни езици е „ Тиха нощ “ чиято татковина е Австрия. Тук посрещането на празника се свързва с построяването на яслата, където се ражда Христос. Най-пищна и богата е украсата за Коледа на австрийските гари. Така австрийците пожелават радостен празник на всички, които отсъстват от домовете си в тази „ свята нощ “.

Любопитно и много друго е честването на Коледа в Мексико. Още от 16 декември къщите се украсяват с цветни фенери, мъх и растения, а в средата на стаята се поставя ясла. Децата носят скулптури на Мария и Йосиф и влизат в разнообразни домове. Това символизира търсенето на заслон от двамата родители в тази нощ. На Коледа се играе „ Пината “ - това е игра с дребни глинени гърнета цялостни с бонбони и дарове, които се поставят на тавана. Децата би трябвало със завързани очи да счупят едно гърне и да вземат лакомствата от тях.

В Австралия Коледа се чества на плажа при 40 градуса температура. Според австралийската традиция хиляди хористи се събират да пеят песни под намерено. Всеки австралиец може да взе участие в този хор, носейки особено приготвена за този случай свещ. Накрая тези свещи се разпродават, като средствата отиват за щедрост.

В другите страни хората следват разнообразни обичаи и традиции, само че на всички места по света Коледа се свързва със събирането на фамилията, сближение към огнище,то желанието да зарадваме най-близките си и обичани хора, с дарове, с вярата, че идната година ще бъде по-богата и плодородна, вярата, че положителното занапред следва.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР