Колата на бъдещето ще се задвижва електрически, ще бъде омрежена

...
Колата на бъдещето ще се задвижва електрически, ще бъде омрежена
Коментари Харесай

Пълна промяна: Какви коли ще караме в бъдеще


Колата на бъдещето ще се задвижва електрически, ще бъде омрежена и " умна " и ще предлага всевъзможни цифрови бордови системи за забавление, а визитата в сервизите няма да е безусловно належащо.

Който през днешния ден си купува кола в Германия, нормално я кара 5 до 7 години преди да я смени с по-нов модел. „ В бъдеще обаче колите ще се трансформират на всеки 3 месеца “, споделя за Дъждовни води Клаус Грубер, специалист по авто програмен продукт от консултантската компания PwC Strategy. Той прецизира, че сходно на смарт телефоните или преносимите компютри в бъдеще колите ще се нуждаят постоянно от възобновяване на софтуера и от нови функционалности, свързани със сигурността.

Грубер е съавтор на ново проучване за бъдещето на автомобилната индустрия. Според него, разноските за развиване на програмен продукт за новите модели коли ще се удвоят през идващите 10 години. Близо 45% от тях ще обхванат новите технологии за самостоятелно ръководство на колите, се показва в документа.

Електронни устройства и компютри

Колата на бъдещето ще се задвижва, ще бъде омрежена и „ умна “, т.е. ще се движи автоматизирано. Освен това ще има и цифрови бордови системи за забавление, а за потребностите на платформите за споделено каране (Carsharing) ще бъде нужен и спомагателен програмен продукт.

В днешните коли са вградени десетки електронни устройства за ръководство на другите съставни елементи – мотора, климатичната апаратура или електрическите стъкла. В бъдеще тези обособени устройства ще бъдат обединени в по-малко на брой, само че по-мощни компютри, така наречените домейн-контролери. „ Тези централни компютри ще бъдат мозъкът на колата и ще ръководят всички нейни функционалности “, изяснява Грубер.

С помощта на вграден мобилен чип и през 5G-мрежата „ Over the Air " софтуерът на колата ще се обновява постоянно от „ облака “, както това през днешния ден вършат да вземем за пример смарт телефоните. Това ще направи визитите в сервиз изцяло непотребни, споделя още специалистът.
Редакцията предлага
За автомобилната промишленост това ще значи големи промени – към този момент няма да е задоволително единствено производителите да вършат висококачествени коли. „ Все повече функционалностите ще се основават на софтуера, а автомобилните компании ще би трябвало да трансформират своята просвета и метода на произвеждане. Казано другояче: те от ден на ден ще се трансформират в софтуерни компании “, показва Грубер.

Нужен е благонадежден програмен продукт

Ако обещано мобилно приложение за смарт телефон не работи или откаже ненадейно, това не е чак толкоз рисково. Но в една кола това може да има тежки последствия. Затова софтуерът за коли, които транспортират пасажери, би трябвало да е извънредно сигурен, здрав и благонадежден.

Всеки, който употребява компютър, знае, че софтуерните компании не са решили всички съществуващи проблеми. Затова Клаус Грубер предлага компаниите от сектора да се кооперират. „ Автомобилната индустрия и нейните снабдители би трябвало да се кооперират с софтуерните концерни, с цел да могат да предложат всички тези нови функционалности под формата на един първокласен и благонадежден артикул “, показва той.

Германският специалист счита, че в последна сметка ще бъдат създадени две или три нови операционни системи за колите на бъдещето. Познаваме тази картина от компютрите, които работят с една от три вероятни операционни системи, или от смарт телефоните, които в основи линии употребяват една от две съществуващи операционни системи.

Едно е ясно: фирмите, които разработят тези нови операционни системи, ще бъдат доста печеливши. Както и тези, които ще развиват софтуера. Не на последно място и тъй като в софтуерния бизнес надценки от порядъка на 50 % и повече са нещо напълно всекидневно.

Тесла да вземем за пример към този момент разгласи, че счита да лицензира собствен личен програмен продукт за самостоятелни коли и по опция да го предлага също и на конкуренцията. Именно превъзходството на американската компания в тази сфера изяснява за какво нейната пазарна капитализация от 670 милиарда $ в това време е три пъти по-голяма, в сравнение с тази на Фолксваген, Даймлер и БМВ взети дружно.

Германските производители също работят над нововъведения

Германските автомобилни компании обаче към този момент също работят над свои лични операционни системи, които частично даже към този момент инсталират на новите си модели. В това отношение БМВ е отличник – от 2018 година баварците употребяват личната си операционна система BMW OS 7. Мерцедес сега създава платформата MB.OS, а Фолксваген построява поделение за създаване на лична операционна система, която ще се назовава VW.OS. Освен това в съдействие с Майкрософт автомобилният производител от Волфсбург работи върху личен облак за авто програмен продукт.

Именно такива съдействия предлага софтуерният специалист Клаус Грубер. Защото, по думите му, трансформацията на автомобилния отрасъл би трябвало да се извърши бързо и ще бъде доста скъпо нещо. А за независимите играчи на пазара рисковете ще бъдат прекомерно високи, добавя той.

*****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР