Колаж Народните представители взеха важно решение за БНБ.Депутатите започнаха работа

...
Колаж Народните представители взеха важно решение за БНБ.Депутатите започнаха работа
Коментари Харесай

Депутатите избраха Гюров и Чобанов за подуправители на БНБ

Колаж

Народните представители взеха значимо решение за Българска народна банка.

Депутатите започнаха работа през днешния ден с повече от 10 минути забавяне. Председателят на парламента Росен Желязков обясни, че това е поради разбъркване в програмата.

В дневния ред е включено чуване на министъра на финансите Асен Василев и на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев по отношение на признатите предходната седмица законови промени, с които се приключва концесията на пристанище „ Росенец “.

Изборът на подуправител – началник на ръководство „ Банково “ и подуправител – началник на ръководство „ Емисионно “ на Българската национална банка (БНБ) е първа точка за през днешния ден, взеха решение депутатите след процедурни разногласия.

За първата позиция претендент е Петър Чобанов от ДПС, а за втората – Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната - Демократична България “.

Първоначално по-рано през днешния ден народните представители взеха решение второто четене на бюджетите на Държавното публично обезпечаване (ДОО) и на Националнзата здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023 година да бъдат първа и втора точка за през днешния ден. Предложението беше направено от Георги Свиленски от „ БСП за България “ и подкрепено от пленарната зала.

След това обаче Йордан Цонев от ДПС поиска изборът на подуправители на Българска народна банка да бъде първа точка за през днешния ден. Това докара до процедурни разногласия в залата и Росен Желязков прекъсна съвещанието и свика председателски съвет. 

След дадената почивка Йордан Цонев отново изиска изборът на подуправители на Българска народна банка да е първа точка в дневния ред, което получи поддръжка от болшинството депутати в пленарна зала. Последваха разнообразни оферти за промени в седмичната стратегия от парламентарните групи на „ Възраждане “, на „ БСП за България “ и на „ ИТН “ (ИТН), само че те бяха отхвърлени. 

Народните представители удължиха работното си време до привършване на чуването на Асен Василев и Пламен Тончев.

" Защо 3 март е проблематична дата в българската история ", попита депутатът от „ ИТН “ (ИТН) Ивайло Вълчев в декларация от парламентарната естрада. Не пипайте историята, тъй като тя не е бюджет, който може да се настройки съгласно конюнктурата, прикани той. 

На 23 юли т.г. от " Продължаваме промяната-Демократична България " представиха предложенията си за промени в Конституцията. Една от концепциите е 24 май да стане народен празник и да се назовава Ден на българското слово, култура и културата, и на кирилицата.

Ивайло Вълчев стартира декларацията си с роман за опълченеца Петко Милев, заровен в двора на остаряла черква в село Добри дял на 20 км от Велико Търново. Петко Милев е получил привилегията да бъде заровен в двора на църквата, тъй като три пъти е бил хаджия, уточни той. Ходил три пъти до Божи гроб, тъй като е желал да откри утешение за виновност, която е считал, че има към един своя военен приятел, означи депутатът. 

„ Бих желал и мен да ме огледа някой в очите и да ми изясни за какво 3 март е проблематична дата в българската история. Аз с цялата си морска, дунавска, търновска, балканска, тракийска, одринска кръв, с цялата си българска и славянска душа и с целия си евроатлантически разсъдък не мога да схвана къде е казусът в 3 март “, сподели Ивайло Вълчев.  

Можете да променяте празниците, задоволително доста сте, само че не можете да измененията историята, разяснява той. По думите му хубавото и страшното на историята е, че тя към този момент се е случила и в никакъв случай политиката не е успявала да победи историята. И други преди вас са се опитвали да зачертават дати от календара и да вадят думи от песни, с цел да не се обиди някой, в последна сметка не са успявали, означи Ивайло Вълчев.

" Вижте какъв брой е необичайно - едни желаят да не помнят дружно с кого сме воювали, други желаят да не помнят срещу кого сме воювали, да не вземе да се обиди някой, най-после ще желаете да забравим и че изобщо сме воювали за страната си. Но даже в онази ария, която всички пеем на 24 май се споделя, че мечът е бил преди словото ", разяснява депутатът от Има Такъв Народ.

С това, което вършиме, създавате недостиг в българската памет и в българското национално себеусещане, недостиг, който вие не знаете по какъв начин, само че, популярност Богу, българите знаят и постоянно са знаели по какъв начин да възстановят, сподели още Ивайло Вълчев.

Още един народен представител постави клетва - това е Васил Тодев от " Демократична България ", който зае мястото на Ивайло Шотев от " Продължаваме промяната ".

Шотев подаде оставка преди седмица, с цел да стане заместник-министър на стопанската система. Това е първият депутатски мандат на определеният от Пазарджик Васил Тодев.   

Информация от българските служби във връзка изявление на съветския народен представител Пьотр Толстой желаеха в своя декларация от парламентарната група (ПГ) „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Тя бе прочетена от парламентарната естрада от депутата Ивайло Митковски.

В края на отминалата седмица станахме очевидци на демонстрация на неприемлива безпардонност, градираща до безочливост, от страна на настоящия съветски народен представител Пьотр Толстой във връзка с нашата страна, уточни Митковски. Според него настоящият заместник-председател на съветската Дума си е разрешил обществено да разгласи българското Черноморие за съветска територия, а сънародниците си у нас за самобитни " спящи кафези " за основаване на проведени вълнения, граничещи с революция. Твърденията на Толстой бяха окачествени като поредна хибридна Атака от страна на Русия, дефинирана от народен представител, който не за първи път третира страната ни като васална територия на Путиновия режим, сподели Ивайло Митковски. 

Ние от ПГ на ПП-ДБ обаче сме безапелационни, че държавните институции в България, които са призвани да бъдат гаранти на националния суверенитет и на националната сигурност, са длъжни да проявят неотстъпчивост и да заявят безапелационна позиция, когато някой с лекост протяга ръка на независимостта ни, съобщи Митковски. Той сподели, че упорстват посланикът на Русия Елеонора Митрофанова да бъде извикана от Министерство на външните работи и да даде формален отговор пред българската страна дали изразената от Толстой позиция е публична държавна позиция на съветското държавно управление във връзка с България.

От ПП-ДБ желаят ДАНС и профилираните служби в България да отидат в Народното събрание и да дадат безапелационен отговор има ли съображение съветската диаспора по българското Черноморие да бъде възприемана като опасност за гражданския мир в страната ни и в случай че има индикации за сходни упования, да бъдат подхванати ограничения за надзор за гарантиране сигурността на българските жители.

Депутатът разяснява, че от ПП-ДБ са безапелационни, че България не може и не трябва на никаква цена да бъде превръщана в цел на нездрави политически щения и външни ползи. Митковски напомни, че България е пълновръстен член на Европейски Съюз и НАТО, само че означи, че като жители на независима и демократична страна, за всички нас над всичко са съхраняването на националния суверенитет и сигурността на българските жители, написа novini.bg.

Депутатите избраха Андрей Гюров и Петър Чобанов за подуправители на Българската национална банка. Те бяха номинирани от избрания отново за неин гуверньор Димитър Радев, който дефинира и двамата като почтени за позициите. „ Против ” гласоподаваха „ Възраждане ” и Има Такъв Народ, а БСП се въздържа.

Преди два дни Гюров и Чобанов бяха изслушани на съвещание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, като пред сътрудниците си двамата народни представители изведоха влизането в еврозоната и прехода към нова валута, в това число – в цифрова среда, като собствен стратегически приоритет.

Беше стихотворец ангажимент и че българските евромонети ще са подготвени до началото на 2025-а година, а упованията все още са да се резервира дизайнът, прочут ни от стотинките – с мадарския конник, свети Паисий Хилендарски, свети Иван Рилски и даже – надписът " стотинка ". 

Двама нови депутати ще положат клетва в идващите пленарни съвещания. Те ще седнат на банките вместо определените за подуправители на Българска народна банка Андрей Гюров и Петър Чобанов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР