Колабиращи от глад хора, навсякъде трупове на животни: Кения страда

...
Колабиращи от глад хора, навсякъде трупове на животни: Кения страда
Коментари Харесай

Невиждана суша в Кения: Хората колабират от глад, навсякъде има мъртви животни

Колабиращи от апетит хора, на всички места трупове на животни: Кения страда от невиждана суша. Милиони се нуждаят от помощ, а занапред ще става още по-страшно - поради климатичните промени, за които тези хора нямат никаква виновност.

В региона на Марсабит катастрофата е видна на всички места. „ Селата са осеяни с телата на умрели животни. Животните са толкоз слаби, че нямат сили да стигнат до идващия бунар. Не устоят и просто се строполяват, преди да умрат ", споделя Филип Евотон, представен от .

Мъжът е началник на план към филантропичната организация Welthungerhilfe в безпаричен селски регион в Северна Кения. Само в Марсабит над 180 000 души спешно се нуждаят от храна. А краят на тъгите им не се вижда: „ Ако скоро не падне дъжд, броят на бедстващите бързо ще нарасне ", споделя Евотон.

Три дъждовни интервала без дъжд

Редица райони на  Кения  често страдат от за суша вания. Но сегашната  суша  е историческа: последните три дъждовни интервала минаха или без капка дъжд, или с доста под естествените за сезона количества. Земята е изсъхнала, растителният свят умира. В някои региони добивът на царевица, която тук е съществена издръжка, е понижен със 70 %. А нашествието на скакалци и Ковид пандемията в допълнение утежняват обстановката.

Миналия септември президентът на страната Ухуру Кениата обяви  суша та за национално злополучие, а държавното управление даде обещание помощи за популацията в размер на 15 милиона евро. „ Добитъкът ни измира. Хората гладуват. Като държавно управление би трябвало да създадем по този начин, че жителите на страната да не страдат от глад ", съобщи губернаторът на Марсабит Мохамед Али при раздаването на филантропични помощи преди няколко дни. Активни в спешните региони са и редица интернационалните организации като Welthungerhilfe и Организация на обединените нации.

" В моя изборен регион към този момент има колабиращи от глад хора ", споделя локалният народен представител Тура Елема. А вероятностите не са по никакъв начин положителни: „ През последните години страната постоянно е спохождана от тежки суши. Но поради климатичните промени те ще зачестяват, ще се разгръщат и ще стават все по-страшни ", споделя Ландри Нинтеретсе, шеф за Африка на екологичната организация 350Africa.org.

За хората това значи, че повече не могат да водят естествен живот. Експерти и деятели считат, че са нужни незабавни старания за пригаждане към новите условия. В изявление за Дъждовни води природозащитникът Нинтеретсе упорства за дълготрайни помощи: за разширение на потенциалите за депозиране на дъждовна вода, за интелигентни системи за напояване, за прекосяване към посеви, които са устойчиви на за суша вания.

Кой ще заплати сметката?

За всичко това обаче са нужни големи суми пари, които не са по силите на държавното управление на Кения. Природозащитникът Нинтеретсе е наясно кой би трябвало да заплати сметката: „ Кения  е сред африканските страни, които имат дребен принос за климатичните промени, само че страдат най-вече от техните последици. Международната общественост и най-много водещите индустриални страни би трябвало да оказват помощ на засегнатите страни да се пригодят към новите условия ", уверен е природозащитникът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР