Кола без климатик, огън я гори, са казали старите хора,

...
Кола без климатик, огън я гори, са казали старите хора,
Коментари Харесай

Отворени прозорци или включен климатик – кое е по-икономично

Кола без климатик, огън я гори, са споделили старите хора, изключително през летните месеци, когато ламарината се трансформира в скара. В такива моменти сме привикнали да караме със свалени прозорци и една ръка на открито, с цел да усещаме придвижването напразно. От друга страна има хора, които избират да затворят прозорците и да употребяват силата на климатика.

Едва ли има по-приятно чувство от дълъг път и ветровит бриз, който може да охлади пристрастеностите, само че тук идва и още един фактор – цената на горивото. Като една доста „ приятна “ променлива, удоволствието от климатик може да се счита за фактор и мнозина избират да се лишат от естествени човешки температури. И постоянно ще откриете и най-различни конспирации по отношение на успеваемост и по-добра спестовност на гориво. Отворени прозорци или включен климатик.

Има два съществени фактора, които отразяват отговора на този въпрос, затова дано ги разгледаме. На първо място е редно да ревизирате по какъв начин работи вашия компресор и какъв брой тъкмо гориво употребява, до момента в който се употребява. На второ място би трябвало да се прегледа и отбраната на автомобила от въздушното противодействие, познато още като мил. Това е оня специфичен детайл, който се интересува от въздуха към нас, изключително откакто караме бързо и би трябвало да проверим по какъв начин реагира тялото на автомобила ни, когато пробива въздушната бариера. Повечето съвременни коли са аеродинамични до някаква степен и минават през въздуха с минимална опозиция, само че не всички съблюдават този принцип.

От тук идва и идващият въпрос: какво се случва, когато караме с отворени прозорци? Въздухът минава към и през колата, създавайки противодействие, което не съществува с вдигнатни прозорци. С отворени прозорци, можете да си визиите колата като отворен парашут, който основава противодействие. Със основаването на такова въздушно противодействие, човек понижава своята скорост и разрешава на скочилия да оцелее. Когато има сходно въздушно противодействие, моторът би трябвало да работи малко по интензивно, с цел да набере нужната скорост.

Кой вид е по-щадящ към резервоара? Изненадващо или не, има моменти, в които включването на климатика ще е доста по-добро решение, в сравнение с отварянето на прозорците.

През 2004 година обществото на автомобилните инженери прави проби благодарение на General Motors и употребява техния вятърен тунел. В него, въздухът би трябвало да симулира пресичащ вятър. След това избират пустиня, която може да въздейства малко повече с температурата и въздушното противодействие. Избират се два мотора на SUV с 8.1-литров V8 мотор, както и седан, оборудван с V8 4.6-литров мотор.

При двата направени теста се оказва съществено отрицателно въздействие при отворени прозорци, за разлика от включен климатик. Седанът усилва потреблението на гориво с до 20%, до момента в който при SUV-а се следи повишение от 8%. Тези разлики демонстрират и още една причинност – колкото повече е отворен прозорецът, толкоз повече противодействие се основава.

По думите на същите инженери, при новите коли, тези фактори най-вероятно могат да бъдат минимални. Последните проби с Toyota Corolla от 2009 година демонстрират, че при скорост от 129 км/ч с отворени прозорци, демонстрират, че съпротивлението е доста по-малко влияещо, в сравнение с включения климатик. Подобен тест се прави и с Ford Explorer от 2009 година и карането с отворени прозорци е по-ефективно при ниски скорости, в сравнение с при скорост над 100 км/ч.

Тук идва и идващият въпрос: по кое време да караме с отворени прозорци?

Трябва да признаем, че няма доста проби на всеки един автомобил, само че постоянно могат да се предложат някои съществени направления. Когато карате с отворени прозорци при ниски скорости, най-вероятно ще употребявате по-малко гориво, в сравнение с при включен климатик. При по-високи скорости е разумно да вършиме тъкмо противоположното, тогава може да включите климатика.

Каква е повода за тази логичност? След като моторът в града употребява по-малко от мощността си за придвижване, той би трябвало да работи повече, с цел да задвижи и компресора на климатика. Когато моторът работи на по-високи скорости, той няма да срещне никакви проблеми, с цел да зареди мотора и компресора, мощността към този момент е насъбрана или достигната.

При високи скорости, въздушното противодействие също нараства, затова няма логичност да отворите прозорците и да го повишите. Примерът е елементарен, когато карате със скорост от 113 км/ч ще генерирате въздушно противодействие с 4 пъти по-голяма мощ, до момента в който при шофиране с 56 км/ч ще имате надалеч по-минимални стойности. При двойна скорост, въздушното противодействие е 4 пъти по-високо.

Ефективната скорост, която няма да въздейства на въздушното противодействие при отворени прозорци, като приказваме за оптималната такава, би трябвало да е към 64 км/ч. и тук приказваме за доста по-големите коли. С по-малките може да употребявате климатика чак до 100-120 км/ч, като преди този момент няма да имате доста съществено въздушно противодействие, което ще се отрази върху вашата консумация.

В случай, че търсите допустимо най-хубавата консумация на гориво, тогава затворете прозорците и изключите  климатика. Това не е най-препоръчителното в парещ летен ден, само че в случай че горивото е полезност, едвам тогава може да прибегнете до доброволната сауна.

Истината е, че има прекалено много променливи, когато решите да пестите гориво посредством климатик. Много от крайните резултати ще зависят напълно от формата на мотора, неговата кубатура, гориво и още доста други. Всеки автомобил е друг и значително ще би трябвало да намерите салдото. Най-добрият вид е да се ориентирате към други фактори като вярното помпане на гумите, премахването на непотребния товар в багажника, постоянната поддръжка и други. Само по този начин ще имате и задоволително положителни резултати.

И в случай че се чудите дали се хаби гориво, когато употребявате парното на автомобила, отговорът е позитивен, само че малко по-различен от използването на климатика. Много дребна част от горивото се употребява, с цел да се изпрати сигнал на вътрешните вентилатори, с цел да стартира стоплянето на автомобила. Разликата е осезаема.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР