Кокошки, крави, платен отпуск, дори апартамент за милион долара -

...
Кокошки, крави, платен отпуск, дори апартамент за милион долара -
Коментари Харесай

Кокошки, крави и апартамент, ако се ваксинираш

Кокошки, крави, заплатен отпуск, даже апартамент за милион $ - това са премиите, които се оферират от Тайланд до Индонезия и Хонконг за тези, които се имунизират против COVID-19, в границите на напъните на страните в Азия да убедят колебаещите се, съобщи Dariknews.bg.

След като през последните седмици набъбна заболеваемостта в Югоизточна Азия поради нови по-заразни разновидности на вируса, управляващите в обособените страни започнаха да оферират благоприятни условия за присъединяване в лотарии за имунизирани. В тайландския окръг Мае Чаем в северната част на провинция Чианг Май, където множеството хора са животновъди, този месец управляващите проведоха лотария за крави, която се оказа шлагер.

" Това е най-хубавият подарък, който в миналото съм получавал ", сподели 65-годишният Инкхам Тхонгкхам, когато завоюва едногодишна женска крава, струваща 10 000 бати (320 долара), откакто се имунизира против ковид. Кампанията, която към този момент навлезе във втората си седмица и в която се разиграват 27 крави, е предиздвикала съгласно управляващите над половината от 1400-те поданици на окръга - доста от които са възрастни и са във високорискова група - да се запишат за имунизация. В Тайланд, с население от 66 милиона души, имунизирани с най-малко една доза против COVID-19 са едвам 4,76 млн. души.

Много хора в Азия не желаят да се ваксинират. Широко публикувана дезинформация и неустановеност подхранват съмнения за сигурността и ефикасността на имунизациите и безпокойствие от религиозно естество. В Хонконг, където като цяло пандемията е държана под надзор, управляващите са обезпокоени, че заради ниския % имунизирани китайският специфичен административен регион към момента е изложен на заплаха от епидемиологичен гърмеж на някой по-заразен вид на ковид. Ваучери за извършване на покупки, самолетни пътувания и ново жилище за 10,8 милиона хонконгски $ (1,4 млн. щатски) са измежду предлаганите награди в
лотариите за имунизирани. Някои стопански браншове подхващат спомагателни стъпки, като да вземем за пример да оферират заплатен отпуск на ваксинираните. Един частен състезателен клуб обаче употребява санкции, вместо награди и е дал инструкции на чиновниците си да се имунизират до края на юни, в противоположен случай те ще бъдат лишени от бъдещи спомагателни материални подтиквания, покачвания и нараствания на заплатите.

Дори в тежко наранени от ковид страни като Индонезия управляващите отново срещат компликации да разсеят страховете, свързани с имунизациите. Страната публично е отчела над 1,9 млн. случая на заразяване и 53 280 умряли. Изследвания на проби от кръвен серум напоследък обаче демонстрират, че действителното разпространяване на COVID-19 може да е 30 пъти по-голямо. " Страхувах се, че в случай че бъда имунизиран, ще умра незабавно. После имаше и по-притеснителни вести, че тази ваксина съдържа свинско ", сподели Асеп Сапудин, 67-годишен гражданин на Чипанас, в индонезийската провинция Западна Ява. Сред индонезийските мюсюлмани - които съставляват над 85 % от популацията на страната - мнозина се тормозят дали имунизациите се считат за халал, т.е. разрешени от исляма.

Властите в Чипанас споделиха, че е изключително мъчно да бъдат уверени по-възрастните, че имунизациите са безвредни и халал. Както и в Тайланд, и те са прибегнали към поощрения под формата на добитък, предлагайки живи кокошки за всеки възрастен, който се имунизира. " По-възрастните хора не желаят да бъдат имунизирани по редица съображения, някои споделят, че желаят, само че след това не идват, някои даже се опасяват ", сподели началникът на локалното полицейско ръководство Галих Априан. " Затова възнаграждаваме (ваксинирането им) с пилета. " По данни на индонезийското министерство на опазването на здравето единствено 5 % или 8,8 млн. души са изцяло имунизирани, надалеч под задачата от 181,5 млн. души до края на годината.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР